Cseke Attila: Sper să se găsească rapid o formulă în Parlament pentru certificatul verde

Ministrul Sănătăţii a arătat că "încă o perioadă de timp, probabil", numărul deceselor se va menţine unul ridicat.

11 nov. 2021, 08:40
Cseke Attila: Sper să se găsească rapid o formulă în Parlament pentru certificatul verde

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a declarat că legea privind certificatul verde COVID la locul de muncă ar trebui adoptată în Parlament cât mai repede. Acesta a remarcat faptul că, după ce legea a fost respinsă de Senat, numărul românilor care au mers să se vaccineze a început iar să scadă. Proiectul urmează să ajungă la vot în Camera Deputaților, care e for decizional.

Ministrul Sănătăţii anunţă valul 5 de Covid: Suntem expuşi în mod clar la 43% rată de vacinare
Va trebui ca partidele, cele patru pe care eu le consider responsabile – PNL, PSD, UDMR și USR, să găsească o formulă prin care să nu se afecteze esența acestei proceduri de certificat verde și car să asigure o majoritate”, a declarat Cseke Attila, la Digi24.

Ministrul a spus apoi că nu înțelege opoziția unei părți din populație la certifictul verde: „Nu văd nimic deosebit care să ne sperie la această hârtie. Nu știu cum am ajuns la această idee că un certificat ne poate face rău în societate. Ar trebui să scăpăm de această idee, care ne va împiedica în circulația liberă a persoanei”.

LOCKDOWN în România de Crăciun şi de Revelion! Soluţia extremă propusă din Parlamentul României
„Din păcate, în Senat n-a trecut la limită acest proiect legislativ. De atunci suntem în scădere cu vaccinarea cu prima doză”, a remarcat Cseke Attila.

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, afirmă că, având în vedere rata scăzută de vaccinare anti-COVID în rândul populaţiei de peste 12 ani, România este supusă riscului de a se confrunta cu un al cincilea val al pandemiei, în acest context mesajul autorităţilor fiind unul foarte clar, pro-vaccinare. Ministrul susţine că, deşi numărul de îmbolnăviri zilnice începe să scadă, numărul deceselor va continua să rămână ridicat, iar presiunea pe spitale este în continuare una „uriaşă”.

Proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă semnat de Florin Cîţu, Kelemen Hunor, Cseke Attila şi Lucian Bode, care a fost respins la vot în Senat, a intrat în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaţilor, votul în plen urmând a fi dat cel mai probabil săptămâna viitoare. Reprezentanţii PSD vor depune mai multe amendamente la proiectul de lege şi, după ce iniţial au respins propunerea legislativă, spun că acest certificat de vaccinare trebuie impus.

USR propune ca certificatul verde să se aplice tuturor angajaţilor de la stat şi privat şi va depune amendamente în acest sens la legea care este în Camera Deputaţilor. Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă a precizat că au fost gândite măsuri compensatorii tocmai pentru a da timp angajaţilor să se vaccineze.