CSM a decis încetarea detaşării la MJ a procurorilor Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală. Reacţia lui Florin Iordache

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, vineri, cererea procurorului general Augustin Lazăr de încetare a detaşării la Ministerul Justiţiei a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a Oanei Andrea Schmidt Hăineală, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, cei doi fiind din 16 ianuarie secretari de stat.

03 feb. 2017, 07:55
CSM a decis încetarea detaşării la MJ a procurorilor Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală. Reacţia lui Florin Iordache

UPDATE Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat, vineri, că decizia de încetare a detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Constantin Sima și Oana Schmidt-Hăineală este benefică.

„Decizia este benefică nu numai pentru cursul anchetei, pentru imparțialitatea anchetei, dar și pentru Ministerul Justiției și pentru cei doi procurori să fie acasă în Ministerul Public, la dispoziția Ministerului Public, pentru a clarifica toate problemele într-o manieră imparțială. (…) Am ascultat și punctul de vedere al domnului ministru (Florin Iordache — n.r.) care mi s-a părut rezonabil, că dorește să-și mențină echipa, însă impresia mea a fost că totuși decizia nu vine de la domnia sa”, a precizat Augustin Lazăr.

El a mai spus, în legătură cu modul în care au fost făcute modificările la Codurile penale, că este nevoie de un grup de juriști care să lucreze pentru a rezolva problemele legislative.

„Când schimbăm mai multe articole ale Codului penal este evident că avem nevoie de un grup de juriști și în țara aceasta există un grup de juriști. Nu o putem face ocazional și cu atât mai puțin discreționar. Când s-a lucrat la Codul penal a lucrat un grup de juriști, niște oameni de elită din domeniu, același grup de juriști sau un grup similar trebuie să lucreze pentru a rezolva problemele legislative”.

UPDATE.  Cererea de încetare a detașării la Ministerul Justiției a Oanei Schmidt-Hăineală și a lui Constantin Sima nu are temei juridic, a apreciat vineri ministrul Florin Iordache.

Fără îndoială nu, asta am și spus în cadrul dezbaterilor, acolo, avem un regulament și cred că CSM-ul este primul care trebuie să respecte acel regulament. Dacă în regulament se spune că revocarea se poate face numai la cererea ministerului, plus cel care a solicitat, respectiv cei doi magistrați, fără îndoială această solicitare nu-și are un temei juridic”, a declarat Florin Iordache, după ședința Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, procurorul Oana Schmidt-Hăineală a demisionat din funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ia în discuție vineri solicitarea procurorului general al României, Augustin Lazăr, de încetare a detașării la Ministerul Justiției a Oanei Schmidt-Hăineală și a lui Constantin Sima, transmite Agerpres.

Augustin Lazăr a solicitat joi Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Oana Schmidt-Hăineală și Constantin Sima, în contextul anchetei DNA referitoare la elaborarea actelor normative privind modificarea Codurilor penale și grațierea.

Citeşte şI: CSM discută vineri încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a secretarilor de stat Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută vineri cererea procurorului general Augustin Lazăr de încetare a detaşării la Ministerul Justiţiei a secretarilor de stat Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală.

Citeşte şi: Procurorul general îl lasă în offside pe ministrul Justiţiei. Lazăr a cerut încetarea detaşării locţiitorului lui Iordache

„Având în vedere necesitatea derulării în condiții de imparțialitate a unei cauze instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală și a domnului procuror Constantin Sima”, se arată în comunicatul procurorului general al României.

Un procuror sau un judecător nu poate activa în afara sistemului judiciar, nici măcar în Ministerul Justiției, fără un astfel de aviz din partea CSM.

Dacă acest aviz este retras, atunci acel magistrat revine la parchetul în care activa.

Citeşte şi: Augustin Lazăr, despre contopirea DNA şi DIICOT: Nu este necesară. Oana Schmidt Hăineală: E o mizerie UPDATE

Augustin Lazăr, despre OUG privind codurile penale: Este o OFENSĂ adusă autorităţii judecătoreşti. Trebuie atacată la CCR

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat că ordonanţa de urgenţă prin care sunt modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală sunt ofensatoare pentru autoritatea judecătorească şi că este nevoie ca ordonanţa să fie atacată la Curtea Constituţională.
 
 
Ministrul Justiției, Florin Iordache, și-a fi delegat toate atribuțiile secretarului de stat, Constantin Sima. Informația a fost confirmată de Cristina Liță de la Departamentul de Comunicare al Ministerului.