CSM: Afirmaţiile generalului SRI Dumitru Dumbravă NU au afectat independenţa Justiţiei

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis luni că afirmațiile generalului Dumitru Dumbravă, șeful Direcției juridice a SRI, nu au fost de natură să aducă atingere independenței Justiției.

15 iun. 2015, 10:54
CSM: Afirmaţiile generalului SRI Dumitru Dumbravă NU au afectat independenţa Justiţiei

Plenul CSM a aprobat, luni, raportul Inspecției Judiciare potrivit căruia generalul SRI Dumitru Dumbravă NU a afectat independența Justiției prin faptul că, în cadrul unui interviu, a afirmat că instituția urmărește parcursul unor dosare de pe rolul instanțelor de judecată, indicându-le drept „câmp tactic”.

La ședința de luni a Plenului au participat reprezentanți ai ambasadelor Italiei și Danemarcei la București, nu însă și reprezentanții celor trei asociații care au depus sesizarea.

În majoritate, membrii CSM au arătat că declarația dată de Daniel Dumbravă în cadrul acelui interviu a avut un caracter general, afirmațiile acestuia au fost scoase din context și au considerat că nu se poate spune că a fost vorba de un atac la adresa Justiției.

Acest subiect a fost intens dezbătut în ședința CSM. Potrivit romanialibera.ro, judecătorul Norel Popescu a fost singurul membru CSM care a cerut categoric apărarea independenței Justiției de imixtiunile SRI.

CITEŞTE ŞI CSM respinge modificările aduse Codului Penal: AVIZ NEGATIV pentru propunerile făcute în Parlament

Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, a atras atenția, în cadrul şedinţei, că pericolul cel mare este acum modificarea legislației penale care va împiedica lupta împotriva corupției și că de aceste modificări legislative ar trebui să fie interesate acum asociațiile de magistrați, nu de modul cum afectează sau nu SRI independența Justiției.

Livia Stanciu a susținut că tocmai pentru a se lămuri dacă generalul Dumbravă a afectat independența Justiției, a fost sesizată Inspecția Judiciară. Potrivit acseteia, acel interviu al generalului Dumbravă atrage atenția asupra fenomenului corupției ca amenințare la adresa siguranței naționale și că SRI vrea să supună discuției publice fenomenul corupției. 

CSM a luat în dezbatere luni o sesizare depusă de trei asociații profesionale ale magistraților — Uniunea Națională a Judecătorilor din România, Asociația Magistraților din România și Asociația Procurorilor din România—, care au solicitat Consiliului să apere independența Justiției de posibila influență a Serviciului Român de Informații (SRI), după ce șeful Direcției juridice a Serviciului, Dumitru Dumbravă, afirmat într-un interviu că instanțele de judecată sunt „câmp tactic” pentru SRI.

„Este foarte uşor să faci greşeli în spaţiul public atunci când vrei sa comunici ceva. Nu cred că se pune problema de a fi adus atingere acel inteviu. (…) Dar era mai bine dacă acea declaratie era poate mai nuantata si explicata mai clar ce a vrut domnul general sa exprime. Nu cred că se pune problema de afectare a Justiţiei„, a declarat, luni, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.