CSM respinge modificările aduse Codului Penal: AVIZ NEGATIV pentru propunerile făcute în Parlament

Consiliul Superior al Magistraturii a dat, luni, aviz negativ propunerilor de modificare aduse Codului Penal şi a Codului de procedură penală, ce urmează să fie luate în discuţie, marţi, de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Avizul CSM are caracter consultativ şi va fi trimis deputaţilor jurişti.

15 iun. 2015, 08:18
CSM respinge modificările aduse Codului Penal: AVIZ NEGATIV pentru propunerile făcute în Parlament

Cele 22 de modificări ale Codului Penal şi Codului de procedură penală au fost respinse de CSM. Printre propunerile de modificare a Codului Penal se numără cea care prevede că vor fi încătuşaţi în arestul preventiv doar cei care sunt suspectaţi de fapte de violenţă.

O altă propunere stabileşte că arestarea preventivă se face doar pe baza unor indicii temeinice, nu rezonabile, aşa cum prevede actuala lege, în timp ce un alt proiect dezincriminează conflictul de interese.

Consiliul Superior al Magistraturii va trimite Comisiei juridice din Camera Deputaţilor hotărârile în cazul propunerilor legislative, avizul dat de CSM fiind unul consultativ.

Dintre proiectele discutate, doar unul nu a primit aviz negativ, fiind vorba despre reintroducerea în Codul penal a incriminării ofensei aduse unor însemne naţionale.

De asemenea, CSM, în acord cu Ministerul Justiţiei, a formulat câteva propuneri de modificare a Codului de procedură penală, care se referă la protecţia persoanei vătămate. Propunerile urmează să fie trimise Parlamentului.

La plecarea de la şedinţa CSM, ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat că dezincriminarea conflictului de interese a primit aviz negativ din partea CSM si ca urmeaza sa discute cu membrii Comisiei Juridice pentru a amana sedinta de marti pentru a putea fi discutate toate propunerile transmise pana acum. 

CITEŞTE ŞI Gabriel Oprea ameninţă cu ieşirea de la guvernare dacă PSD modifică Codul Penal în Parlament

„Punctul de vedere al Ministerului Justiţiei a fost de fiecare dată acelaşi cu al sistemului judiciar sau invers. O să discut astăzi cu membrii Comisiei Juridice, să vedem dacă avem timp să discutăm mâine toate propunerile, dacă nu, putem să amânăm şedinţa de mîine. Sunt câteva propuneri venite dinspre sistem, de care sistemul are nevoie şi care trebuie puse pe ordinea de zi cu prioritate. (…) Sunt peste 100 şi ceva de modificări în dezbatere în momentul de faţă„, a explicat ministrul Cazanciuc.

Întrebat daca dezincriminareae conflictului de interese a trecut sau nu de CSM, Cazanciuc a declarat: „Cred ca a primit aviz negativ”.

Președintele Klaus Iohannis a avertizat, în mai multe rânduri, că nu este momentul pentru modificări la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală.

„Nu cred că este momentul pentru modificări la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală. Practic, dacă aceste modificări se vor adopta, va dezincrimina conflictul de interese și va crea posibilitatea de angajare pe interese. Eu nu pot accepta așa ceva”, a spus Iohannis.

„Modificarea Codului Penal, care să permită libertatea angajării unor membri ai familiei în cadrul cabinetelor parlamentare, este de nepermis într-o Românie a statului de drept. Nimeni nu poate să favorizeze membri ai propriei familii în exercitarea funcțiilor și demnităților publice. În eventualitatea adoptării de către Legislativ a acestor modificări, ele vor fi retrimise Parlamentului sau voi sesiza Curtea Constituțională, în virtutea exercitării atribuțiilor mele constituționale„, a mai scris președintele pe Facebook, pe 26 mai. 

Preşedintele UNPR Gabriel Oprea a ameninţat cu retragerea de la guvernare dacă PSD modifică, pe furiş, Codul Penal în Parlament.