CSM: Afirmaţiile lui Traian Băsescu au adus atingere independenţei justiţiei

Afirmațiile făcute la un post de televiziune de fostul președinte Traian Băsescu, referitoare la activitatea procurorilor DNA cu trimitere la concluzii susținute în fața instanței la momentul soluționării dosarului fratelui său, Mircea Băsescu, au adus atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său, a decis Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

15 iul. 2016, 08:45
CSM: Afirmaţiile lui Traian Băsescu au adus atingere independenţei justiţiei

Potrivit unui comunicat de presă al CSM, în ședința din data de 14 iulie, Plenul Consiliului a apreciat că afirmațiile lui Traian Băsescu lansate în spațiul public la data de 15 iunie, prin intermediul unei intervenții telefonice la postul de televiziune RTV, „sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilității justiției, aducând atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său”.

Plenul CSM a decis să sesizeze Consiliul Național al Audiovizualului.

Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea din data de 17 iunie a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a unei sesizări a Direcției Naționale Anticorupție.

„Fostul președinte a acreditat ideea că activitatea de urmărire penală și judiciară a procurorilor DNA este coordonată și influențată prin impunerea unor soluții de către instituții sau persoane din afara sistemului judiciar. În acest context, domnul Băsescu a făcut trimiteri la concluziile orale susținute de procurorul DNA — Structura Teritorială Constanța în fața instanței de judecată la momentul soluționării dosarului penal în care fratele său, domnul Mircea Băsescu, avea calitatea de inculpat. De asemenea, în cursul intervenției telefonice, a folosit cuvinte depreciative la adresa domnului Jean Uncheșelu, procuror DNA — Structura Centrală, acuzându-l că a încercat să obțină denunțuri împotriva sa”, se arată în comunicat.

Inspectorii IJ au constatat că respectivele afirmații sunt nefondate, nefiind identificate probe sau alte indicii care să le susțină și nici o eventuală atitudine neconformă, abuzivă sau nedeontologică a organelor de urmărire penală în sensul afirmațiilor lansate în spațiul public.

„Declarațiile fostului președinte al României — persoană care se bucură în continuare de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice — au depășit limitele admisibile ale libertății de exprimare, impactul acestora asupra justițiabililor fiind profund negativ, de natură a le afecta încrederea în actul de justiție”, arată CSM.