CSM anunţă că este acum în componenţă completă. Societatea civilă, reprezentată de Victor Alistar şi Romeu Chelariu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunţă, marţi dimineaţă, că este acum în componenţă completă, de 19 membri, după ce Senatul i-a desemnat, cu o zi în urmă, pe Victor Alistar şi pe Romeu Chelariu ca membri în CSM din partea societăţii civile.

05 sept. 2017, 07:01
CSM anunţă că este acum în componenţă completă. Societatea civilă, reprezentată de Victor Alistar şi Romeu Chelariu

Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că este acum în componenţă completă, de 19 membri, adică: nouă judecători, aleşi de adunările generale ale judecătorilor (doi de la ICCJ, trei de la curţile de apel, doi de la tribunale, doi de la judecătorii), cinci procurori, aleşi de adunările generale ale procurorilor (unul de la Parchetul instanţei supreme, unul de la parchetele de pe lângă curţile de apel, doi de la parchetele de pe lângă tribunale şi unul de la parchetele de pe lângă judecătorii), preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – membru de drept, procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – membru de drept, ministrul Justiţiei – membru de drept şi doi reprezentanţi ai societăţii civile – desemnaţi prin vot de către Senat.

Plenul Senatului i-a ales luni, prin vot secret, pe Victor Alistar şi pe Romeu Chelariu ca membri în Consiliul Superior al Magistraturii din partea societăţii civile.

Dintre cei 12 candidaţi înscrişi pentru CSM, care au îndeplinit condiţiile legale şi care au fost votaţi de plenul Senatului, doar Alistar şi Chelariu au întrunit votul majorităţii senatorilor prezenţi luni. Victor Alistar a fost propus pentru funcţia de membru al CSM de Transparency International România, fiind susţinut de Asociaţia Magistraţilor din România, în timp ce Romeu Chelariu a fost propus şi susţinut pentru CSM de Fundaţia „Camera de Arbitraj şi Mediere”.

Din Consiliul Superior al Magistraturii fac parte doi reprezentanţi ai societăţii civile, plenul Senatului validând prin vot membrii acestui for pe baza unui raport întocmit de Comisia Juridică.