CSM cere desecretizarea protocoalelor din justiţie

Preşedintele CSM a emis solicitările către SRI şi PÎCCJ pentru declasificarea documentelor din Protocoale.

27 iun. 2019, 12:11
CSM cere desecretizarea protocoalelor din justiţie

Lia Savonea a solicitat desecretizarea anexelor raportului Inspecţiei Judiciare cu privire la aplicarea Protocolului SRI-PÎCCJ din 2009. Deși în spațiul public nu au ieșit informații concrete cu privire la conținutul acestor anexe, cel mai probabil, în urma declasificării, vom afla ce anume au făcut procurorii în baza protocolului și, mai ales, cine a făcut.

Analiza raportului menționat impune cu necesitate accesul tuturor membrilor Consiliului la anexele acestuia, aspect ce nu poate fi realizat în condiţiile în care acestea reprezintă documente clasificate. 

Astfel, accesul la informaţii clasificate este permis numai în cazurile, în condiţiile şi prin respectarea procedurilor prevăzute de Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările ulterioare, aşa cum expres se prevede în art. 2 alin. (2) din acest act normativ.

Din această perspectivă, trebuie avut în vedere:

– faptul că unii membri aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii nu au acces la informaţiile clasificate, neîndeplinind toate condiţiile prevăzute de art. 7 alin. (4), art. 26 şi art. 33 din Legea nr. 182/2002, în lipsa semnării angajamentului scris de păstrare a secretului prevăzut la art. 7 alin. (4) şi art. 36 alin. (3) din aceeaşi lege, cum este cazul doamnei judecător Gabriela Baltag, respectiv reprezentanții societăţii civile, care nu deţin certificate de securitate sau autorizaţii de acces corespunzător nivelului de secretizare – cazul domnilor Romeu Chelariu şi Victor Alistar.

– că imperativul exercitării atribuţiilor organelor judiciare în strictă conformitate cu dispoziţiile Constituţiei României şi ale legilor în vigoare, pe de-o parte, dar şi necesitatea respectării principiilor fundamentale ale statului de drept prin asigurarea tuturor drepturilor şi garanţiilor procesuale persoanelor vizate de proceduri penale, pe de altă parte, impun accesul liber la informaţiile cuprinse în documentele emise ca efect al încheierii protocolului menţionat.

În aceste condiţii, pentru îndeplinirea atribuţiilor Consiliului Superior al Magistraturii, având în vedere rolul constituțional al acestei instituții de garant al independenţei justiţiei, apreciem că se impune declasificarea celor 19 anexe la Raportul Inspecţiei Judiciare nr. 3923/IJ/996/DIP/2018„, se arată în cele două solicitări trimise la SRI şi la PÎCCJ.

Protocolul SRI-PÎCCJ din 2009 a fost semnat de Gabriela Scutea, în locul prim-adjunctului procurorului general, Tiberiu Niţu, şi de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, şi aprobat de procurorul general Laura Codruţa Kovesi şi de directorul SRI George Maior. Raportul a fost trimis de Inspecţia Judiciară la CSM, în luna mai.