CSM: Declaraţiile lui Traian Băsescu şi ale Elenei Udrea au afectat independenţa justiţiei

Afirmațiile fostului preşedinte Traian Băsescu şi conţinutul mesajului postat pe contul Elenei Udrea, de pe o reţea de socializare, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, a stabilit CSM.

29 apr. 2015, 11:47
CSM: Declaraţiile lui Traian Băsescu şi ale Elenei Udrea au afectat independenţa justiţiei

CSM a luat, miercuri, în discuţie raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile lui Traian Băsescu şi ale Elenei Udrea. 

„În şedinţa din data de 29 aprilie 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că susţinerile domnului Traian Băsescu, fost Preşedinte al României, exprimate în cadrul „Ultimul cuvânt”, difuzată de postul de televiziune B1 TV în data de 31.03.2015, precum şi conţinutul mesajului postat pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea în data de 02.04.2015, referitoare la activitatea desfăşurată de procurori şi la măsura arestului preventiv, aduc atingere independenţei şi imparţialităţii magistraţilor şi a sistemului judiciar în ansamblul său”, precizează într-un comunicat de presă a Consiliului Superior al Magistraturii.

Plenul CSM a apreciat că opiniile lui Traian Băsescu şi comentariile postate pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea – preluate de mass media – în sensul că asistăm la un proces de „guantanamizare” a ţării, prin luarea şi menţinerea în mod nelegal şi abuziv a măsurii arestului preventiv, sunt nefondate şi aduc atingere independenţei şi imparţialităţii magistraţilor care instrumentează cauzele respective, precum şi prestigiului justiţiei, prin subminarea încrederii cetăţenilor în corectitudinea actului de justiţie.

„Prin afirmaţiile menţionate se induce ideea că procurorii folosesc în mod abuziv măsurile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală. De asemenea, trimiterea pe care fostul preşedinte al României o face la dosarele penale privind-o pe doamna Elena Gabriela Udrea, reprezintă un factor de presiune asupra activităţii magistraţilor care instrumentează aceste cauze, întrucât se poate crea, în rândul opiniei publice, o îndoială cu privire la corectitudinea, independenţa şi imparţialitatea acestora. Nu în ultimul rând, prin extrapolarea unor nemulţumiri personale la activitatea întregului corp profesional al magistraților, este pus în discuţie prestigiul justiţiei şi afectează încrederea cetăţenilor în legalitatea şi corectitudinea realizării actului de justiţie”, mai scrie CSM.

De asemenea, CSM a constatat că se aduce atingere independenței justiției prin afirmațiile lui Traian Băsescu făcute în cadrul emisiunii „X — Press”, în 6 aprilie, la B1 TV, referitoare la activitatea unor magistrați, dar și la alte activități desfășurate în cadrul sistemului judiciar, preluate de mass-media.Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară ca urmare a sesizării șefului CSM din 7 aprilie.

„IJ a apreciat că afirmațiile fostului președinte al țării, referitoare la evoluția în cariera profesională a Laurei Codruța Kovesi și a Liviei Doina Stanciu, prin numirea în funcția de procuror-șef al DNA și, respectiv, de președinte al ÎCCJ, în sensul că un rol determinant sau poate decisiv i-a aparținut, că independența și imparțialitatea judecătorilor din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție ar fi fost iremediabil afectată cu privire la soluțiile pronunțate și în urma declarării publice de către președintele acestei instanțe că este un partener al DNA-ului, că anchetele penale desfășurate în prezent au la bază doar formularea de denunțuri fără ca procurorul să mai administreze și alte probe, că măsura arestării preventive, deși considerată o măsură excepțională, s-a transformat într-o regulă, (…), sunt lipsite de suport obiectiv, fiind de natură să influențeze în mod negativ opinia publică cu privire la integritatea magistraților și să-i discrediteze, afectând astfel imaginea întregului corp profesional”, se arată într-un comunicat al CSM transmis miercuri AGERPRES.

CSM precizează că, în cadrul acestor verificări, s-a subliniat că impactul declarațiilor lui Traian Băsescu asupra opiniei publice este unul puternic, prin prisma funcției deținute anterior, cea de președinte al României, țară membră a Uniunii Europene, cu reguli ce aparțin unui stat de drept.

Plenul Consiliului a apreciat că declarațiile lui Băsescu au depășit limitele admisibile ale discursului public politic și ale libertății de exprimare, aducând atingere independenței, prestigiului și credibilității justiției, cu consecința subminării autorității acesteia.

Inspecţia Judiciară a ajuns deja la concluzia că afirmaţiile lui Traian Băsescu, referitoare la faptul că Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu „sunt artizani ai unui mod răvăşit de a face justiţie”, şi ale Elenei Udrea, despre anchetele DNA care o vizează, au afectat prestigiul justiţiei.

Inspecţia Judiciară: Afirmaţiile lui Traian Băsescu şi ale Elenei Udrea au afectat independenţa justiţiei

Președintele CSM, Marius Tudose, a sesizat IJ atât cu privire la declarațiile din 6 aprilie ale lui Traian Băsescu, cât și în legătură cu mesajul postat în 2 aprilie de Elena Udrea pe Facebook.

„Ca urmare a declarațiilor lansate în spațiul public de către domnul Traian Băsescu în cadrul emisiunilor ‘Ultimul Cuvânt’—31.03.2015 și ‘X-PRESS’ — 6 aprilie difuzate la postul de televiziune B1 TV, precum și a mesajului postat pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea în 2 aprilie, președintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenței sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările și completările ulterioare”, preciza CSM într-un comunicat.

Elena Udrea, un nou mesaj pe Facebook după arestarea lui Vâlcov şi Mazăre