CSM îl menţine în funcţie un judecătorul condamnat cu suspendare pentru că a condus beat

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis marţi să-l menţină în funcţie pe judecătorul Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucureşti, condamnat la 10 luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului.

RomaniaTV.net
28 mai 2019, 13:16
CSM îl menţine în funcţie un judecătorul condamnat cu suspendare pentru că a condus beat

Secţia pentru judecători a hotărât, cu 7 voturi „pentru” şi 3 „împotrivă”, că nu se impune eliberarea din funcţie a magistratului Damian Dolache.

Pe 3 martie, Curtea de Apel Ploieşti l-a condamnat pe judecătorul Damian Dolache la 10 luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 2 ani, timp în care acestuia i s-a interzis să mai conducă un autovehicul.

Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie a retras apelul, deşi SIIJ l-a trimis în judecată pe magistrat.

În urma retragerii apelului, judecătorul Damian Dolache a rămas cu pedepsa de 10 luni închisoare cu suspendare.

Procurorii susţin că, în data de 4 noiembrie 2017, aflat la volanul unui autoturism în Bucureşti, judecătorul Damian Dolache a fost observat de un echipaj al Poliţiei Rutiere în timp ce efectua viraj la stânga cu depăşirea marcajului longitudinal continuu.

Lui Dolache i s-au solicitat documentele şi a fost testat cu aparatul alcooltest, stabilindu-se că alcoolemia judecătorului în aerul expirat a fost de 0,77 mg/l.

Ulterior, acesta a fost condus la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, unde i-a fost recoltată o probă de sânge, magistratul părăsind unitatea medicală, fără preaviz, nemaifiind posibilă recoltarea şi a celei de-a doua probe.

Din buletinul de analiză toxicologică emis de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, a reieşit că judecătorul avea în sânge o alcoolemie de 1,95 g la mie.