CSM nu este de acord cu scoaterea parlamentarilor şi preşedintelui din categoria funcţionarilor publici

Consiliul Superior al Magistraturii afirmă că prin eliminarea din sfera noţiunilor de funcţionar public a unor categorii se ajunge ''practic'' la exonerarea de răspundere penală a persoanelor vizate pentru toate infracţiunile la care subiectul activ este un funcţionar, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
10 dec. 2013, 18:39
CSM nu este de acord cu scoaterea parlamentarilor şi preşedintelui din categoria funcţionarilor publici

Potrivit unui comunicat al CSM, Plenul Consiliului a analizat, în şedinţa de marţi, recentele propuneri de modificare a legislaţiei penale în vigoare şi a noului Cod penal de către Parlament.

Plenul CSM a hotărât, cu majoritate de voturi, transmiterea către Parlament a unui punct de vedere instituţional ce argumentează lipsa de fundamentare şi oportunitate a propunerilor legislative.

„Deşi, conform prevederilor art. 38 alin 3) din Legea 317/2004 privind CSM cu modificările şi completările ulterioare, ‘Plenul Consiliului Superior al Magistraturii avizează proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti’, proiectele de acte normative în cauză au fost dezbătute de către Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în lipsa reprezentanţilor Consiliul şi nu au fost transmise spre avizare acestuia”, se arată în comunicat.

Precizarea CSM se referă la completarea art. 147 din actualul Cod penal privind definirea noţiunii de funcţionar public, cu un nou alineat (3), cu următorul cuprins: „(3) Sunt exceptaţi de la dispoziţiile art. 147, preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţaţi de la bugetul de stat, aceştia răspunzând penal, civil sau administrativ în conformitate cu dispoziţiile legilor speciale în baza cărora îşi desfăşoară activitatea, precum şi cu dispoziţiile dreptului comun, cu respectarea dispoziţiilor prezentului alineat.”

„Eliminarea din sfera noţiunilor de funcţionar public şi funcţionar a persoanelor la care se face referire în textul amendamentului, nu este justificată pentru că în acest fel ar fi afectată protecţia penală acordată unor valori sociale deosebit de importante, legate de activitatea categoriilor de persoane a căror excludere din sfera acestor noţiuni se urmăreşte. Prin acest amendament se ajunge practic la exonerarea de răspundere penală a persoanelor vizate de acesta, pentru toate infracţiunile la care subiectul activ este un funcţionar public sau funcţionar, în sensul art. 147 alin. (1) şi (2) din Codul penal, fapt care este inadmisibil în condiţiile importanţei deosebite a activităţilor desfăşurate de aceste persoane”, susţine sursa citată.

O altă observaţie a CSM vizează modificarea articolului 124 din actualul Cod penal şi completarea articolului 156 din noul Cod Penal cu alte două alineate, care, în esenţă, reduc termenul de prescripţie specială.

„Se constată că această propunere de modificare reprezintă chiar forma art. 124 Cod penal, anterioară modificării prin Legea nr. 63/2012, care însă nu s-ar justifica din perspectiva duratei acestui termen şi a consecinţelor ce se pot produce – înlăturarea răspunderii penale”, subliniază CSM.