CSM, reacţie după ce organizaţiile de magistraţi i-au cerut să nu plătească 18 milioane de euro pe un sediu nou

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, reacționat la cererea organizaţiilor de magistraţi de a plăti 18 milioane de euro pentru un sediu nou. CSM arată că de 14 ani stă cu chirie într-un spaţiu impropriu, pentru care s-au plătit peste 9 milioane de euro din bani publici până acum.

22 iul. 2019, 16:21
CSM, reacţie după ce organizaţiile de magistraţi i-au cerut să nu plătească 18 milioane de euro pe un sediu nou

CSM arată într-un comunicat că în şedinţa Secţiei de judecători de pe 15 iulie au fost analizate, împreună cu ministrul Justiţiei, soluţiile pentru eliminarea deficienţelor cronice de investiţii în sistemul judiciar, deficienţe care afectează personalul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor.

„Precizăm că, de aproximativ 14 ani, Consiliul Superior al Magistraturii funcţionează într-un sediu impropriu, închiriat de la entităţi private, pentru care s-a plătit către acestea o chirie în valoare totală de 9.138.508 euro din fonduri publice. Prin HG nr. 949/2018, Guvernul a pus la dispoziţie suma necesară achiziţionării unui sediu corespunzător necesităţilor de funcţionare a Consiliului, fonduri care nu fac parte din sfera bugetului destinat necesarului instanţelor şi parchetelor, alocarea bugetară fiind realizată în mod separat, ca urmare a aprobării parametrilor tehnico-economici ai investiţiei. Consiliul Superior al Magistraturii asigură opinia publică de faptul că demersurile efectuate cu privire la achiziţionarea unui nou sediu sunt transparente şi eficiente în realizarea obiectivelor de investiţii ale instituţiei şi că va continua să se implice susţinut pentru rezolvarea problemelor de infrastructură şi resurse financiare ale instanţelor judecătoreşti şi parchetelor”, se arată în comunicatul CSM.

Comunicatul CSM vine după ce două asociaţii ale magistraţilor – „Forumul Judecătorilor din România” şi „Iniţiativa pentru Justiţie” – au cerut recent Consiliului Superior al Magistraturii să renunţe la achiziţia unui sediu nou, pentru care a fost alocată suma de 18 milioane euro şi să redirecţioneze aceşti bani către investiţii cu adevărat urgente pentru sistemul judiciar.

„În spaţiul public a apărut recent informaţia în sensul declanşării procedurii de achiziţionare a unui imobil pentru a fi folosit de către Consiliul Superior al Magistraturii ca sediu nou, în suprafaţă de nu mai puţin de 12.000 mp, ale cărui costuri se ridică la suma de 18.000.000 euro. (…) Achiziţionarea de către CSM a unui sediu nou este cu atât mai surprinzătoare cu cât edificarea unui astfel de sediu pentru această instituţie a fost prevăzută de Guvern a se realiza în cadrul ‘Cartierului pentru Justiţie’, ce va reuni sediile a numeroase instanţe şi parchete din Bucureşti. În ipoteza în care Consiliul Superior al Magistraturii alege să cumpere un imobil exclusiv pentru nevoile sale, la un preţ considerabil, ceea ce presupune un efort bugetar pe măsură, există riscul ca proiectul ‘Cartierul pentru Justiţie’, precum şi investiţiile atât de necesare pentru crearea unor condiţii decente la locul de muncă în numeroase sedii de instanţe şi parchete să fie amânate sau chiar stopate”, spun cele două asociaţii ale magistraţilor.