CSM se autosesizează în urma acuzaţiilor lui Năstase la adresa judecătorilor

Relaţiile dintre Adrian Năstase şi justiţie sunt din ce în ce mai încordate. După ce fostul premier i-acuzat pe judecătorii care l-au condamnat că îndeplinesc ordine politice, Consiliul Superior al Magistraturii s-ar putea autosesiza pentru a apăra reputaţia magistraţilor de la Înalta Curte.

31 ian. 2012, 16:01
CSM se autosesizează în urma acuzaţiilor lui Năstase la adresa judecătorilor

Fostul preşedinte al CSM, Horaţius Dumbravă, le-a propus colegilor săi din plen să apere reputaţia judecătorilor care l-au condamnat pe Năstase la 2 ani de închisoare în dosarul trofeul Calităţii. Fostul premier s-ar fi declarat victima unor magistraţi care au îndeplinit ordine politice.

Liderul PSD a fost şi astăzi la Înalta Curte. Magistraţii au pe rol ultimul dosar de corupţie al lui Adrian Năstase. Fostul premier a explicat că nu el a numit-o pe Irina Jianu la şefia Inspectoratului de stat în construcţii, aşa cum susţin procurorii, ci Miron Mitrea, ministrul Transporturilor de la acea vreme.

„El numise pe altcineva. Persoana respectivă, când a aflat că va fi numită împreună cu un grup de constructori, s-a dus, au făcut o petrecere, s-au îmbătat acolo şi cineva i-a transmis lui Mitrea uite ce face omul pe care vrei să-l numeşti. Decretul era pregătit, a rupt hârtia, şi-a adus aminte de Irina Jianu şi a numit-o pe ea”, a explicat Năstase.

Miron Mitrea a declarat că Adrian Năstase nu i-a cerut niciodată să numească pe cineva în vreo funcţie: „Niciodată Năstase nu s-a băgat peste mine să-mi spună pe cine să pun în vreo funcţie, ştiţi că relaţia mea a fost bună, însă extrem de profesională şi politic, şi în Guvern. Niciodată nu mi-a propus pe cineva, s-a întâmplat de 2-3 ori să-mi propună să înlocuiesc pe cineva care i s-a părut neprofesionistă”.

În acest ultim dosar, Năstase este acuzat că a primit bunuri şi lucrări de construcţii de la diverşi directori şi şefi ai instituţiilor pe care le coordona în calitate de premier, în perioada 2000-2004.