CSM transferă trei procurori cunoscuţi la Parchetul General

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis marţi, 23 octombrie, transferul a trei procurori la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Decizia vine la o săptămână după ce 12 procurori au părăsit PÎCCJ, prin încetarea delegărilor, pentru că nu mai îndeplineau cerinţele de vechime sau de grad profesional prevăzute de OUG 92/2018.

23 oct. 2018, 16:14
CSM transferă trei procurori cunoscuţi la Parchetul General

Din şase cereri de transfer la PÎCCJ, Secţia pentru procurori a CSM a încuviinţat doar trei. Cap de listă este procurorul Răzvan Horaţiu Radu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Acesta a fost agent guvernamental al României pentru CEDO (2007-2011) şi pentru Curtea de Justiţie a UE (2011-2018). Horaţiu Radu a mai fost şef serviciu afaceri europene şi relaţii internaţionale din cadrul CSM. La PÎCCJ va fi responsabil de relaţia cu CCR.

CSM a mai decis transferul Cameliei Sutiman de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti la PÎCCJ. Aceasta a mai activat şi în trecut la Parchetul General, fiind chiar şef de secţie, dar şi la DNA. De la 1 decembrie va activa la Serviciul Înfrumare şi Control din cadrul PÎCCJ. Un alt procuror care va activa la PÎCCJ este Rodica Hondor, transferată de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Aceasta a mai activat şi la DIICOT.

Tot în şedinţa de marţi, Secţia pentru procurori a CSM a mai luat în discuţie cererile de transfer a peste 100 de procurori de la alte parchete. AICI lista completă!

Săptămâna trecută, 12 procurori au plecat de la Parchetul General pentru că nu mai îndeplineau condiţia de grad profesional, adică nu aveau cel puţin grad de parchet de curte de apel. Pe listă se află procurorul Mihai Prună, fratele fostului ministru al Justiţiei Raluca Prună, dar şi Elena Hach, membră până recent în Consiliul Director al Asociației Procurorilor din România, de unde a demisionat alături de Bogdan Gabor.

Un alt nume important care a pleacat de la PÎCCJ este Ionel Corbu. Prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Corbu a fost delegat la Parchetul General pentru a se ocupa de dosarul violenţelor din 10 august, deşi un ordin al procurorului general interzicea procurorilor delegaţi de la un parchet inferior să instrumenteze un dosar preluat chiar de la acel parchet. Pe 15 august, procurorul Corbu făcea o declaraţie care semăna cu o antepronunţare („Sub nicio formă actele de agresiune exacerbate nu se justificau.”), iar pe 21 august acesta era promovat prin delegare la Parchetul General.

Citeşte şi Adina Florea, investigată de propriii subalterni. Modificarea legilor justiţiei duce dosarul ei la Secţia pentru magistraţi