CTP: Adrian Năstase nu a suportat ideea umilinţei de a fi îmbrăcat în uniforma de deţinut

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, la România TV, gestul lui Adrian Năstase de a încerca să se sinucidă, spunând că fostul premier "nu a suportat ideea umilinţei de a fi băgat în maşina poliţiei şi îmbrăcat în uniforma de deţinut".

RomaniaTV.net
20 iun. 2012, 22:45
CTP: Adrian Năstase nu a suportat ideea umilinţei de a fi îmbrăcat în uniforma de deţinut

CTP a declarat că, aşa cum a spus şi după decizia ICCJ de condamnare a lui Năstase, trăieşte „un sentiment  de irealitate acută” şi anume că nu reuşeşte să şi-l imagineze pe Adrian Năstase „în zeghe”.

„Se pare că acest sentiment l-a încercat şi pe Adrian Năstase. (…) Adrian Năstase, dacă avea de gând să se sinucidă, dacă şi-ar fi  făcut un proces  de conştiinţă, s-ar fi gândit şi ar fi luat această decizie, avea tot timpul să o facă probabil ireparabil, înainte să vină poliţiştii. Dar până în ultima clipă, până i s-a pus mandatul în faţă, nu a reuşit să cupleze la realitate ce se întâmplă. Cu toată maturitatea şi experienţa lui politică, probabil că nu i-a venit să creadă „cu mine se întâmplă asta, cu mine fost premier, aproape preedinte, voi fi luat şi pus în zeghe”. (…) Apoi s-a produs şocul. În clipa în care i s-a pus în faţă mandatul, a realizat că lucrurile chiar se întâmplă şi că va fi pus în acea zeghe, în foarte scurt timp”, a spus jurnalistul.

„Adrian Năstase a fost premierul României. Prin gestul său, el invalidează sistemul de justiţie din care face parte şi sistemul penitenciar peste care a fost premier. Un om care a avut asemenea rerponsabilităţi politice, după părerea mea, nu avea voie să abdice, să fuge, pentru că este un mod de a evada ce a făcut Năstase. A fugit de acest efectiv contact cu sistemul penitenciar.  Dânsul ar fi trebuit ca fost demnitar să se supună deciziei justiţiei şi să intre în procedură. Mai ales că această condamnare, care înţeleg că se va reduce la 8 luni din cei 2 ani, nu reprezenta nici condamnare pe viaţă, era o condamnare de câteva luni. Ce l-a făcut pe dl Năstase să recurgă la acest gest este sfera în care a trăit de tânăr, în care nu putea fi atins de nimeni. Atâtea decenii, dl Năstase a fost învăţat să trăiască într-o asemenea sferă şi acum sticla, care părea incasabilă a acestei sfere, s-a spart. Dl Năstase pur şi simplu nu a suportat ideea umilinţei de a fi el, Adrian Năstase, băgat în maşina poliţiei şi îmbrăcat în uniforma de deţinut”, a precizat CTP.

Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri noapte, după ce poliţiştii au venit la locuinţa sa pentru a-l duce în arest, în urma condamnării la doi ani de închisoare cu executare. Fostul premier s-a împuşcat în zona gâtului. El a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca. La spital s-a deplasat şi premierul Victor Ponta, pentru a se interesa personal de starea fostului preşedinte al PSD.