CTP l-a întrebat pe Ilie Bolojan, premierul României, dacă guvernul intenționează să achiziționeze drone pentru a urmări construcțiile ilegale de pe teritoriul României.
”Guvernul Bolojan vrea să achiziționeze drone să vadă unde sunt evazioniștii fiscali imobiliari, unde fac case și unde au terenuri în diverse zone. Oare dacă se duce guvernul și trimite niște oameni să întrebe pe acolo prin orășel, care sunt, bă, castelele alea fără autorizație unde nu se plătește nimic, oare nu vor obține informații? sau să trimită SRI-ul să afle pe acolo prin localitate cine sunt hoții cu evaziunea fiscală pe terenuri și ăia care au construit casteloaie fără autorizații la fisc. Eu cred că o rezolvă mai repede, sau poate domnul premier are alte informații”, a fost întrebarea lansată de jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
Premierul României i-a răspuns lui CTP și a detaliat motivul pentru care guvernul intenționează să înăsprească verificările clădirilor care nu respectă formalitățile legale:
Premierul a explicat că este vorba, pe de o parte, vorba despre aspecte ce țin de impozitarea proprietăților, iar pe de altă parte de verificarea imobilelor ridicate fără autorizație de construire.
„În ceea ce privește impozitarea corectă a unei proprietăți, avem foarte multe cazuri când cetățenii nu declară în mod real suprafața construită a casei în care locuiesc sau a casei pe care o au proprietate sau locuință. În această situație, sunt studii cadastrale făcute pentru o bună parte din unitățile administrativ-teritoriale din România, care sunt pe baza unor fotografii satelitare sau din drone, care dacă sunt folosite de primării – și trebuie doar să le folosească – se vede exact, cu o diferență de 2-3 centimetri, depinde ce sistem satelitar, de la ce distanță s-a făcut poza, care este dimensiunea proprietății”, a declarat Ilie Bolojan.
El susține că în fiecare comună în care au fost colectate astfel de date „au crescut veniturile comunei respective cu 20% – 30%”.
„În toate comunele – am experimentat asta, de exemplu, în județul Bihor – unde s-au luat aceste date, fără să se crească sub nicio formă impozitele, au crescut veniturile comunei respective cu 20% – 30%, datorată celor două fenomene – dimensiunea exactă a proprietății, pe care nu o mai puteai contesta, de aceea este această, să spunem, prevedere, și, a doua chestiune, obligarea primarului să constate că această casă este făcută fără autorizație”, a continuat liberalul.
”Sunt două aspecte aici:
1. Ne referim la impozitarea proprietăților
2. Verificarea celor care sunt construite fără autorizație
În ceea ce privește impozitarea incorectă a unor proprietăți avem două cazuri: fie cetățenii nu declară suprafața corectă și în această situație sunt cadastre făcute din satelit sau din drone și se văd exact cu o diferență de câțiva centimetri, ce suprafață au proprietățiile.
Avem testat în anumite comune și din dimensiunea exactă a proprietății și obligarea primarului să constate casele făcute fără autorizație, s-au obținut venituri cu 20-30% mai mari pentru autoritatea locală.
Toate aceste nerespectate de către autoritățiile de acolo, îi afectează, de fapt, pe locuitorii de acolo”, a fost răspunsul transmis de Ilie Bolojan, potrivit B1 Tv.
Premierul a spus că „a doua observație pe care a făcut-o domnul Popescu este legată de faptul că, într-adevăr, sunt construcții multe care nu au autorizație de construire”.
„Cât timp este permis ca acestea să se ridice într-o localitate, cât este permis ca proprietarii lor să nu plătească impozitul pe proprietate sau să nu respecte regulile urbanistice, nu este doar un minus de încasări la bugetul respectivei comune, pe care după aceea îl mută la Guvernul României, ci este un aspect de inechitate față de cetățenii din comuna respectivă, care își plătesc impozitele pe casele lor mai mici, este un aspect de siluire, uneori, urbanistică a localității, pentru că se permit construcții care nu au nicio legătură cu urbanistica locală, cu aliniamentele stradale, cu adâncimea la care sunt construite, cu regimul de înălțime ș.a.m.d.”, a explicat prim-ministrul Bolojan.