CTP desfiinţează ultimul Star Wars: Darth Vader, un fel de sperietoare de ciori, care o ia în freză

Cristian Tudor Popescu a criticat dur cel mai recent film din seria Star Wars, Războiul Stelelor: Trezirea Forţei. Acesta s-a arătat extrem de dezamăgit şi spune că "forŢa s-o fi sculat, dar Star Wars a decedat".

21 dec. 2015, 18:42
CTP desfiinţează ultimul Star Wars: Darth Vader, un fel de sperietoare de ciori, care o ia în freză

Cristian Tudor Popescu critică lipsa de logică în anumite secvențe din Războiul Stelelor: Trezirea Forţei, precum cea în care Darth Vader îl torturează pe cel mai bun pilot al Rezistenței Republicane, ajuns prizonier, pentru a-i spune unde e harta care duce la Luke Skywalker, deşi Vader putea ”să-i cotrobăie prin creier din prima”.

Într-un articol pentru republica.ro, acesta critică și modul în care este construit personajul Darth Vader: „M-a lovit aspectul personajului, un fel de sperietoare de ciori subțiratică. Darth Vader din 1977 era înfricoșător, te trecea un fior când apărea, vocea lui James Earl Jones avea inflexiunile Răului, era malefic la modul impunător, nu se agita, ataca masiv, fără grabă, imperial. Ăsta de acum e un soi de fan Vader, costumat în Darth Vader, la un carnaval Star Wars„.

Citeşte şi STAR WARS bate toate recordurile. Încasări de peste un sfert de miliard de dolari, în primul weekend de la lansare

Dincolo de faptul că personajul nu mai este malefic și impunător așa cum era în vechile filme, și sabia acestuia a suferit o modificare deloc potrivită: ”Light Saber, sabia „laser” originală Jedi, nu are gardă, modelul fiind katana samurailor. Ce și-o fi zis regizorul Abrams, ia să facem o variație, după șase episoade, și a mai băgat două jeturi luminoase scurte, perpendiculare pe mânerul clasicei arme. Cu sabie gardată în cruce luptau cavalerii creștinătății – iată-l pe Darth Vader creștin”.

Citeşte şi STAR WARS. Darth Vader a condus o mireasă la altar. Nuntă insolită inspirată de Războiul Stelelor VIDEO

De fapt, susține Cristian Tudor Popescu, Darth Vader a devenit atât de malefic încât a ajuns să ”o ia în freză” de la ”negrul, un bucălat picat parcă din HBO Comedy, pafarist total în materie de duel Jedi” și de la ”Rey, fata care schimbă ciomagul cu sabia albastră Jedi, îndată ce se scoală Forța în ea”.

Oricum, cu Roșioara lui crucită, bietul Vader ajunge să arate ca un activist de la Crucea Roșie, neînțeles, în fața femeii care îl sparge. E a treia superproducție de care dau cu ochii în câteva luni, după „Mad Max” și „The Martian”, unde femeia este cea mai tare din parcare, atât peste bărbatul negativ, cât și peste cel pozitiv. Bag de seamă că Hollywoodul ne îndreaptă spre matriarhat„, mai scrie CTP.

Star Wars – The Force Awakens plagiază în stil pontist – 90 % din scenariu e calchiat după A New Hope: din nou o prăbușire în deșert, din nou Luke e căutat de răi, iarăși taraful de monștri cu trompe și tentacule care cântă la diverse instrumente, Steaua Morții, bătrânul care se lasă ucis, transferându-și moștenirea interioară către cel tânăr ș.a.m.d.”.

Calchiat și prostificat. Pare că un arierat mintal stă în spatele ecranului și apasă pe butoanele unui video game Star Wars cum îi vine, distrugând sistematic orice urmă de sense of wonder. Sau, cine știe, regizorul o fi vrut să facă o urmare nu la „Star Wars”, ci la „Space Balls” al lui Mel Brooks, și nu m-am prins eu…”, mai scrie Cristian Tudor Popescu.