CTP, după moartea Reginei Elisabeta a II-a: „Ar fi un prilej bun ca Marea Britanie să îngroape și monarhia și să revină la ce a fost”

Înmormântarea reginei Elisabeta II ar fi un bun prilej ca Marea Britanie „să îngroape monarhia și să revină la ceea ce a fost, pentru scurtă vreme, în 1649, și este acum de facto – Republică”, a scris Cristian Tudor Popescu, în articolul său numit „Moartea unei imagini”.

09 sept. 2022, 14:37
CTP, după moartea Reginei Elisabeta a II-a: „Ar fi un prilej bun ca Marea Britanie să îngroape și monarhia și să revină la ce a fost”

CTP e de părere că „Elisabeta a II-a a însemnat, vreme de 70 de ani, nimic altceva decât imagine identitară pentru englezi”

„Monarhia britanică este un obiectiv turistic. Un show. Funeraliile reginei Elisabeta a II-a sunt Campionatul Mondial de Fotbal sau premiile Oscar. Anglia a fost, lăsând la o parte antichitatea greco-romană, prima țară europeană în care a apărut contestarea, la nivel statal, a monarhiei de drept divin. Chiar cu mai bine de 400 de ani înainte de a fi fost descăpățânat regele Carol I de către Parlament, regele John a fost silit să aprobe, în 1215, Magna Carta, o protoconstituție care prevedea drepturi instituționale și individuale, limitând puterea monarhică discreționară”, a scris CTP în articolul său intitulat „Moartea unei imagini”.

„Încă există 14 state în care monarhul de la Londra este formal suveran, fără vreo putere de decizie politică, cum, de altfel, nu are nici în Marea Britanie. Moartea reginei nu schimbă nimic în politica UK. Elisabeta a II-a a însemnat, vreme de 70 de ani, nimic altceva decât imagine, identitară pentru englezi, spectaculară pentru restul globului. O imagine puternică, însă”, a continuat gazetarul.

„Imaginile mor? Cred că da”, a scris CTP, care adaugă că „nu e cu totul exclus să se întâmple cu Casa Regală britanică ce s-a întâmplat cu cea a României”.

„Vărul Elisabetei, regele Mihai, a reușit să rămână un simbol identitar, chiar și în mulții ani petrecuți în afara țării. După dispariția lui, relevanța Casei Regale de la noi tinde spre zero. Nimeni nu știe dacă Charles al III-lea va reuși să se ridice la înălțimea mamei sale. Dacă mă întrebați pe mine, înmormântarea Elisabetei II ar fi un bun prilej ca Marea Britanie, Regatul Unit, să îngroape și monarhia și să revină la ceea ce a fost, pentru scurtă vreme, în 1649, și este acum de facto – Republică. N-o s-o facă, pentru că atunci n-ar mai fi nici Mare, nici Unită, nici Britanie”, a mai adăugat CTP.

Citește și Charles devine rege după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Ce titulatură va purta şi cum se face încoronarea. Schimbări şi pentru Prinţul William

Citește și Liderii lumii, mesaje de condoleanțe după moartea Reginei Elisabeta. Papa Francisc: „Sunt profund întristat”