Liderii lumii, mesaje de condoleanțe după moartea Reginei Elisabeta. Papa Francisc: „Sunt profund întristat”

După moartea Reginei Elisabeta a II-a, la vârsta de 96 de ani, liderii lumii au transmis mesaje de condoleanțe tuturor britanicilor.

09 sept. 2022, 10:58

Ce mesaje au transmis liderii din întreaga lume după moartea Reginei Elisabeta a II-aPreședintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden

, a transmis un mesaj emoționant despre Regina Elisabeta a II-a care, de-a lungul vieții sale, a întâlnit 14 președinți americani.

„Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezenţă stabilizatoare şi o sursă de confort şi mândrie pentru generaţii de britanici, inclusiv pentru mulţi dintre cei care nu şi-au cunoscut ţara fără ea.”, a spus șeful Casei Albe. Acesta a afirmat că regina „a fost mai mult decât un monarh. A definit o epocă!”. Liderul a adăugat faptul că Regina Elisabeta a II-a a fost „o femeie de stat de o demnitate şi o constanţă de neegalat, care a aprofundat alianţa fundamentală dintre Regatul Unit şi Statele Unite. Ea a contribuit la dezvoltarea relaţiei noastre speciale.” Rememorând întâlnirea cu monarhul britanic din 2021, președintele a declarat  că regina i-a fermecat cu spiritul ei, a emoționat cu bunătatea ei și a împărtășit cu generiozitate înțelepciunea pe care o avea.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus despre Regina Elisabeta a II-a că a fost cel mai longeviv șef de stat din lume și una dintre cele mai respectate personalități la nivel mondial.

„Am aflat cu profundă tristețe de trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. A fost cel mai longeviv șef de stat din lume și una dintre cele mai respectate personalități la nivel mondial. Transmit sincere condoleanțe familiei regale și poporului britanic!”, a scris pe Twitter, Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen a mai adăugat și faptul că Regina a fost atât martor la război și reconciliere în Europa, cât și la transformările profunde  ale planetei și societății.

„Ea a fost o lumină călăuzitoare pe parcursul acestor schimbări, fără a înceta niciodată să dea dovadă de un calm și o dedicare care au dat putere multora”, a adăugat președinta CE.

Citește și: Charles devine rege după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Ce titulatură va purta şi cum se face încoronarea. Schimbări şi pentru Prinţul William

Papa Francisc, despre Regina Elisabeta: „Sunt profund întristat”

Și Papa Francisc i-a adresat Regelui Charles al III-lea gândurile sale bune cu privire la aflarea veștii că Regina Elisabeta a II-a a murit.

„Sunt profund întristat să aflu vestea decesului Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, prezint sincere condoleanțe Majestății Voastre, membrilor Familiei Regale, poporului Regatului Unit și Commonwealth-ului. Mă alătur de bunăvoie tuturor celor care îi deplâng pierderea, rugându-mă pentru odihna veșnică a regretatei regine și aducând un omagiu vieții sale de serviciu neîntrerupt pentru binele națiunii și al Commonwealth-ului, exemplului său de devotament față de datorie, mărturiei sale ferme de credință în Isus Hristos și speranței ferme în promisiunile sale”, a transmis acesta.

De asemenea, Papa îl asigură pe Regele Charles că se va ruga „pentru ca Dumnezeu Atotputernic să vă susțină cu harul Său de nezdruncinat în timp ce vă preluați acum înaltele responsabilități de Rege”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus, în mesajul adresat după moartea Reginei, că și-o amintește  ca pe o prietenă a Franței și că a întruchipat unitatea națiunii britanice timp de 70 de ani.

„Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea şi unitatea naţiunii britanice timp de peste 70 de ani. Îmi amintesc de ea ca de o prietenă a Franţei, o regină a inimii care şi-a lăsat amprenta asupra ţării sale şi a secolului său”, spune președintele.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, a adus un omagiu Reginei Elisabeta a II-a, afirmând într-o telegramă adresată Regelui Charles că: „Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost, fără îndoială, martoră, a scris şi a modelat cele mai relevante capitole ale istoriei lumii noastre în ultimele şapte decenii.”, a scris Felipe al VI-lea, lăudând „simţul datoriei, angajamentul şi întreaga sa viaţă dedicată slujirii poporului său. Regina Letizia şi cu mine trimitem Majestăţii Sale şi întregii familii regale dragostea şi rugăciunile noastre. Ne va lipsi foarte mult! Cu toată prietenia şi afecţiunea mea, Felipe!”

Vladimir Putin a spus despre regină că „s-a bucurat pe bună dreptate de dragostea şi respectul supuşilor săi, precum şi de autoritate pe scena internaţională”.

„Vă doresc curaj şi puterea de a îndura în faţa acestei pierderi grele şi ireparabile. Permiteţi-mi să vă transmit sincere condoleanţe şi sprijin către membrii familiei regale şi către întregul popor al Marii Britanii!”, a mai transmis liderul.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis și el un mesaj de condoleanțe: „Cu profundă tristețe am aflat de moartea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Aceasta este o pierdere grea pentru Europa și întreaga lume. În numele poporului ucrainean, exprim condoleanțe familiei regale, întregului Regat Unit și țărilor din Commonwealth. Gândurile și rugăciunile noastre sunt cu dumneavoastră.”

Președintele Klaus Iohannis a transmis într-un mesaj pe Twitter„Sincere condoleanțe pentru moartea Majestății sale, Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestății sale, care s-a întins pe 7 decenii, a modelat istoria modernă și este un simbol excepțional al loialității și al angajamentului față de serviciului public. Românii sunt alături de britanici și de Familia Regală.”

Citește și: Simbolurile regale se schimbă după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Ce se întâmplă cu steagul, bancnotele şi imnul naţional