CTP, despre „războiul steagurilor”: Răspunsul Guvernului este corect, necesar şi nu poate fi altul

Junalistul Cristian Tudor Popescu a comentat miercuri, într-o intervenţie telefonică la România TV, scandalul româno-maghiar care a pornit de la arborarea steagului Ţinutului Secuiesc în Budapesta de un oficial ungar. Cristian Tudor Popescu a declarat că "răspunsul Guvernului român este corect, necesar şi nu poate fi altul" şi că trebuie acţionat cu fermitate în această chestiune.

06 feb. 2013, 20:35
CTP, despre „războiul steagurilor”: Răspunsul Guvernului este corect, necesar şi nu poate fi altul

Cristian Tudor Popescu a comentat că declaraţiile lui Nemeth Zsolt, oficialul maghiar care a arborat steagul Ţinutului Secuiesc în Budapesta în semn de solidaritate faţă de cauza autonomiei, au fost îndreptate spre electoratul extremist naţionalist din Ungaria.

În ceea ce-l priveşte pe domnul Nemeth Zsolt, secretar de stat, el este un politician maghiar, un naţionalist extremist cum avem şi noi pe aici şi care a comis o măgărie prin ceea ce a spus. Declaraţia a fost îndreptată în primul rând spre electoratul extremist naţionalist din Ungaria. Nu-l interesează foarte mult ce întâmplă cu maghiarii din România. Acolo se mănâncă o pâine bună cu astfel de îndemnuri, să se arboreze în semn de protest steagul Ţinutului Secuiesc”, a declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la România TV.
 
Steagul Ţinutului Secuiesc a fost arborat, marţi, într-unul din districtele din Budapesta. Secretarul de stat Nemeth Zsolt a declarat că steagul a fost arborat în semn de solidaritate faţă de cauza autonomiei pentru care militează autorităţile locale din Harghita şi Covasna.
 
Cristian Tudor Popescu a apreciat răspunsul autorităţilor române cu privire la incidentul provocat de Nemeth Zsolt ca fiind corect şi justificat.

Răspunsul Guvernului român este corect, necesar şi nu poate fi altul. A fost justificat perfect de Bogdan Aurescu. Trebuia să reacţionăm cu fermitate la aşa ceva. Ceva rău ar fi dacă această fermitate şi duritate ar fi transferată în relaţiile cu secuii sau cu autorităţile secuieşti. Legea trebuie respectată. Nu trebuie să apară în Covasna un steag care prin lege nu poate să apară în Oltenia”, a precizat Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a subliniat că această intransigenţă nu trebuie transferată asupra etnicilor maghiari din România.

„În acelaşi timp, nu trebuie să dăm dovadă de aceeaşi intransigenţă în raport cu etnicii maghiari din Covasna şi Harghita. Firesc, autonomia nu poate intra în discuţie, dar oamenii aceştia trebuie şi ei înţeleşi şi trataţi cu fermitate şi cu înţelegere”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Cât despre o radicalizare a poziţiei UDMR-ului, Cristian Tudor Popescu a precizat că nu crede că se va întâmpla acest lucru deoarece UDMR-ul se raporteaza la România şi nu la Ungaria.

„UDMR-ul nu reacţionează în raport cu Budapesta ci în raport cu România, cu Bucureştiul, că de aici îşi trage banii şi poziţiile, nu din Guvernul de la Budapesta. UDMR-ul este o formaţiune moderată în raport cu alte formaţiuni etnice maghiare din România şi în raport cu Guvernul din Ungaria nu se află în cele mai bune relaţii”, a mai declarat jurnalistul.