CTP, despre revolta de la Ditrău: Aici este vorba de o propagandă, „în afară de maghiari, restul nu prea sunt oameni”

Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 revolta din comuna harghiteană Ditrău, unde doi muncitori dintr-o brutărie, veniți cu contracte legale din Sri Lanka, au părăsit localitatea, obligați fiind de locuitori să se mute în altă comună.

RomaniaTV.net
02 feb. 2020, 11:06
CTP, despre revolta de la Ditrău: Aici este vorba de o propagandă, „în afară de maghiari, restul nu prea sunt oameni”

„Nu le e frică că schimbă cultura, poate cultura de microbi. Se tem că ne aduc boli. În niciun caz cuvântul „cultură” nu se referă la ceea ce de obicei înțelegem. „Cultură” se referă la violarea femeilor, de pildă. Asta e ideea, că ăia vin cu asta. „Cultură” înseamnă obiceiuri de care trebuie să ne păzim femeile și copiii, aia e „cultură” în capul respectivului care de altfel nici nu vorbea românește, ci ungurește.

Acum se adresa țării întregi, întrebat fiind despre un caz care interesează întreaga Românie. Și omul a vorbit în maghiară. Bun. Eu nu fac decât să constat că acest ins care se temea de sri-lankezi, „negrii” ăștia, „țiganii” ăștia… asta era în capul lui. Ăștia vin aici să ne aducă boli, să ne violeze femeile și în general să ne facă numai rău. Ei vor fi vinovați de toate relele din comunitatea noastră”, a comentat Cristian Tudor Popescu, la Digi24.ro.

Jurnalistul a spus că atitudinea locuitorilor este „esența orbanismului”, cu referirea la politica anti-imigrație a guvernului ungar condus de Viktor Orban.

„A mai vorbit un ins înainte. Ăsta vorbea un soi de românească de grohotiș. Nu vorbea ungurește, ci o româneasă de grohotiș, de genul: „aceștia oameni de pâine facă nu vrem din mâna lor”. „Facă nu vrem din mâna lor”, așa vorbea. Deci doar constat că înșii care au dorit expulzarea neîntârziată a acestor muncitori care își văd de treaba lor, care muncesc, după cum spun patronii, foarte bine și care au venit să muncească pentru că nu au vrut maghiarii, românii din zonă să muncească acolo. Oamenii ăștia nu au venit de plăcere aici. Au venit pentru că sunt foarte săraci și pentru că salariul de aici e foarte mare pentru ei.

Citeşte şi: Şedinţă la Ditrău: „Muncitorii din Nepal ar putea aduce coronavirusul”

În schimb, cei care au spus că sunt muncitori foarte buni, „nu avem nicio problemă cu ei, sunt și ei oameni”… ăștia vorbeau fie românește curat, fie românește cu accent maghiar, dar bine. Fac o observație.

Înseamnă că aici este vorba de o propagandă băgată în capul unora care, firește, nu se referă la sri-lankezi. Nu vin în fiecare zi sri-lankezi în România să muncească într-o brutărie. Se referă la străini, și anume la nemaghiari. Că propaganda asta e la doi pași, și acolo se spune limpede: „în afară de maghiari, restul nu prea sunt oameni, numai maghiarii sunt”. Asta este esența orbanismului, a propagandei din Ungaria”, a spus CTP.

Gazetarul a mai spus că în acest caz ar fi trebuit să intervină organele statului român.

„Oamenii aceia au fost terorizați, au fost scoși din locuințele lor și siliți să fugă „din țară”. Nu au fugit din țară, au fugit din Ditrău, așa cum au fugit atâția oameni pe glob din țări în care erau hăituiți, așa cum au fost hăituiți acești doi oameni. Și autoritățile române permit asta? Cum adică?”, a mai spus CTP.