CTP îl dinamitează pe ÎPS Teodosie. „Se face vinovat de păcatul șmenului. E o rușine pentru Biserică”

Cristian Tudor Popescu a comentat criticile aduse lui ÎPS Teodosie de către Patriarhia Română. Gazetarul susţine că arhiepiscopul Tomisului se face vinovat de "păcatul şmenului".

22 mai 2021, 09:58
CTP îl dinamitează pe ÎPS Teodosie. „Se face vinovat de păcatul șmenului. E o rușine pentru Biserică”

CTP îl dinamitează pe ÎPS Teodosie despre care crede că ar trebui sancţionat şi că ar fi căzut şi în „păcatul trufiei” pentru că vrea să fie mitropolit. Cu toate acestea, editorialistul este de părere că oamenii vor merge în continuare „să fie împărtășiți cu o singură linguriță pentru toată lumea, la Teodosie” pentru că „majoritatea credincioșilor din România nu sunt religioși”.

„N-au nicio treabă cu religia, nici măcar cu Biserica. Au treabă cu această alternativă la autoritatea locală numită «preot»”, a declarat Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

Citeşte şi: ÎPS Teodosie, răspuns dur după criticile Patriarhiei: „Nu-mi doresc să ajung patriarh. Numai de sancţiunea lui Dumnezeu mă tem”

CTP îl dinamitează pe ÎPS Teodosie. „Înaltul ierarh Teodosie se face vinovat de păcatul ambiției personale”

„Cum procedează domnul Teodosie… În mod normal ar fi trebuit să fie sancționat pentru ceea ce ne spune însuși Sfântul Sinod și însuși patriarhul în legătură cu domnul Teodosie: «Ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară actuală ci, mai degrabă, o ambiție personală a chiriarhului său». Carevasăzică, ce ni se spune aici? Că înaltul ierarh Teodosie se face vinovat de păcatul ambiției personale. Deci, în Biserica lui Dumnezeu, când cere să fie făcută mitropolie arhiepiscopia, o face din dorința de slavă deșartă a domniei sale, din ambiție personală. Un păcat grav. Păcatul trufiei – vrea să fie mitropolit. Asta spune Sfântul Sinod, nu eu.

Apoi, tot Sfântul Sinod menționează încălcările normelor pe care le-a comis respectivul Teodosie: «Admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5». Deși hotărârea Sfântului Sinod spunea clar că nu e voie. Apoi, «primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective». Mai departe, fabrica de doctorate din Constanța, care e patronată tot de Teodosie și unde ce se întâmplă…: «teze plagiate, profesori îndrumători impostori, deficiențe grave de redactare», o spune Sfântul Sinod, nu eu. Ce sunt astea?”, a mai precizat gazetarul.

CTP, despre ÎPS Teodosie şi scandalul doctoratelor plagiate.  „În mod evident pentru astea se dau bani”

„Păi, carevasăzică, admitere la doctorat în condiții neregulamentare, primire pentru a fi hirotoniți, pentru a fi făcuți popi în diverse eparhii, probabil mult mai mănoase, a unor indivizi fără aprobarea chiriarhului de unde au plecat și, în sfârșit, făcutul de doctori pe puncte pe care îl vedem aici, cu teze plagiate și așa mai departe. Toate astea ce sunt? Sunt păcatul șmenului. Șmen! În mod evident pentru astea se dau bani, ca să intri la doctorat cu notă sub 8,5, ca să primești altă eparhie, mai bănoasă, ca să iei doctoratul deși plagiezi, deși e deficientă lucrarea, pentru asta cotizezi.

În plus, mai spune Sfântul Sinod: «Inițiativele lui Teodosie din perioada pandemiei înseamnă o atitudine provocatoare. Un duh de indisciplină și răzvrătire». Deci după toate astea, ce face Teodosie – cere să fie înaintat în grad. Să fie făcut mitropolit. Pentru toate astea ar fi trebuit să fie dat afară din funcția de arhiepiscop. Și nu e dat afară”, mai spune CTP.

CTP, atac furibund la adresa arhiepiscopului Tomisului. „Sfântul Sinod și Patriarhul României spun despre acest individ că e o rușine pentru Biserică”

„Aici e o problemă structurală fundamentală – o diferență între Biserica Catolică și cea Ortodoxă. Nu degeaba spunea individul în cauză că e mare păcat să te închini într-o Biserică Catolică. Dacă era la catolici, acum, o încurca. Diferența structurală este că la catolici, Episcopul Romei, adică Papa, este primat. El poate decide în legătură cu diverși episcopi. În Biserica Ortodoxă, toți arhiereii – adică episcop, arhiepiscop, mitropolit, patriarh – toți sunt egali. Prin urmare, n-are ce să-i facă Daniel lui Teodosie. Stă liniștit acolo.

Sinodul ar putea, însă. Dar e complicat, trebuie să se întrunească o majoritate. Nu se va întâmpla nimic. Nu se va lua nicio măsură împotriva acestui domn. S-ar fi luat până acum, dacă era cazul. Ba mai mult, are să le dea și niște bani. Are să le dea și o căpiță de bani pentru niște cărți tipărite la Patriarhie pentru care n-a plătit.

Dar ce fac credincioșii în situația de față? Sfântul Sinod și Patriarhul României spun despre acest individ că e o rușine pentru Biserică. Asta înseamnă ce vedem aici, asta e traducerea într-un limbaj mirean. Ce fac credincioșii, se mai duc la păstorul lor, la arhipăstorul lor de la Tomis sau nu se mai duc, de vreme ce Sinodul și Patriarhul spun «Uite pe cine aveți acolo! Ce specimen aveți!». Întrebarea este, după ce aud ce spune Sinodul despre acest ins, mă mai duc să primesc de la el împărtășania, cu o singură linguriță pentru toată lumea.

Se vor duce suficient de mulți. Se vor duce destui, fără să țină seama de ce spune Biserica. Pentru că majoritatea credincioșilor din România nu sunt religioși. N-au nicio treabă cu religia. Au treabă cu reprezentantul religiei, al Bisericii, local. Cu episcopul, cu arhiepiscopul, cu mitropolitul. Chiar și cu preotul din parohie. Au treabă cu acea persoană, nu cu religia”, a conchis gazetarul, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Patriarhul Daniel îl spulberă pe ÎPS Teodosie, după ce acesta a cerut avansarea în ierarhie: Răzvrătire, sfidează Patriarhia, atitudine provocatoare, permite doctorate plagiate – DOCUMENT