CTP îl acuză dur pe Horia Roman Patapievici. „Face un fals premeditat cu ticăloşie”

Horia Roman Patapievici a făcut în cadrul unei conferinţe susţinute la Cluj o serie de afirmaţii care l-au scos din sărite pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu, acuzat de filozof că s-a numărat printre cei care au cerut să-i fie retrasă cetăţenia română după publicarea volumului "Politice". Analistul a demontat toate afirmaţiile lui Patapievici într-un editorial dur şi punctual, care explică modul în care filozoful a încercat să dezinformeze opinia publică.

RomaniaTV.net
29 oct. 2013, 20:14
CTP îl acuză dur pe Horia Roman Patapievici. „Face un fals premeditat cu ticăloşie”

Horia Roman Patapievici a afirmat, într-o conferinţă susţinută la Cluj, că „lucrurile s-au stricat” pentru el după publicarea volumului „Politice”, atunci când şapte profesori din Cluj au cerut să-i fie retrasă cetăţenia română, ca urmare a unui articol scris în Adevărul de un jurnalist „influent”, aluzie la Cristian Tudor Popescu, care a avut ca rezultat o flegmă în obraz primită de la un „cetăţean”.

În replică, CT Popescu a scris în Gândul un editorial în care demontează acuzaţiile lui Patapievici, pe care le cataloghează drept „dezinformare, manipulare şi perfidie”.

„Procedând ca un profesionist al domeniului, dl Patapievici mă pune – «n-au fost singurii» – alături de profesorii de la Cluj care ceruseră să i se anuleze cetăţenia română. Fals cu premeditare: n-am cerut niciodată nimic, nimănui, în legătură cu domnul H.P., cu atât mai puţin ridicarea cetăţeniei”, a subliniat CTP, în Gândul.

„«Un jurnalist foarte influent». Dl H.P. alege cuvântul cu socoteală şi perfidie: influent, dincolo de sensul influenţării cititorilor, sugerează relaţii speciale pe care le-ar avea respectivul cu cercuri înalte din politică, administraţie, servicii secrete, care îi „întăresc” scrisul. Ceea ce subsemnatul nu a avut niciodată”, mai punctează CTP.

Editorialistul mai arată că „dezinformatorul Patapievici întinde un arc peste vorbe” când spune că a fost „denunţat” pe prima pagină a ziarului Adevărul la vremea respectivă: „Dl H.P. numeşte denunţ un articol apărut într-un ziar în care comentam critic un fragment dintr-o carte a sa, publicată. Nu făceam nicio «dezvăluire» în legătură cu persoana d-lui H.P. Scriam doar că nu sunt de acord cu el şi îmi argumentam poziţia. Şi dl H.P. ştie foarte bine asta, mai ales că am discutat despre articolul meu după o emisiune împreună la TVR şi părea că ne-am desluşit. Încă un fals premeditat cu ticăloşie”.

„Dl H.P. încheie operaţiunea «Executorul meu, CT Popescu» relatând cum a primit pe stradă o flegmă în faţă de la un cetăţean. Asta s-a produs, indubitabil, afirmă dl H.P., din cauza denunţului lui (ridicare cetăţenie, jurnalist foarte influent, prima pagină, Adevărul, România Mare, 500 000 ex., denunţ, dom`ne, de la poporul ăsta) CT Popescu. Aici dl Patapievici împinge sus de tot maneta prostirii în faţă, considerând că prea puţini dintre ascultătorii săi îşi vor pune întrebarea logică: dar cetăţeanul care l-a scuipat – şi care l-a întrebat doar cum îl cheamă – nu putea să citească pur şi simplu cartea «Politice» a d-lui Patapievici şi nu (numai) articolul meu ca să-şi adune flegma în gât? În concluzie, prin metodele pe care le-am descris, dl H.P. vrea să lase în mintea receptorilor săi imaginea unui CT Popescu national-comunist, neosecurist, turnător, necioplit, agramat, călău al lujerului de crin H.R. Patapievici”, încheie CTP.

Tolontan îl apără pe CT Popescu

Discursul lui Horia Roman Patapievici de la Cluj a ajuns şi în atenţia unui alt jurnalist, Cătălin Tolontan, care a postat pe blogul personal un articol în care subliniază că nu este de acord cu părerea filozofului despre CT Popescu: „După opinia mea, opiniile lui CTP sînt atît de adînc receptate nu doar datorită talentului sau asprimii stilistice, ci pentru că se bazează pe fapte sesizabile de oricine, dar pe care el le discerne rapid, le analizează logic și le formulează unic. Nu cred, așadar, că memorabilitatea în acest caz este obținută, așa cum s-a argumentat în prelegere, prin ”căderea vămilor raţionale”. Dar esențial în prelegere este altceva. Horia-Roman Patapievici ridică nivelul dezbaterii despre presă într-un moment neașteptat și într-un mod care, deși evoluțiile din jur par a ne contrazice total, sper că va influența viitorul felului în care ne privim meseria”.