CTP: PDL se dezintegrează. Moţiunea de cenzură poate fi şansa acestui partid

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat la România TV că adoptarea moţiunii de cenzură este în mod paradoxal o şansă pentru PDL, fiind în avantajul partidului să piardă această guvernare. CTP a comparat situaţia PDL cu cea a unui avion care nu a aterizat de urgenţă când avea probleme în aer şi riscă acum să fie distrus cu totul.

RomaniaTV.net
23 apr. 2012, 18:33
CTP: PDL se dezintegrează. Moţiunea de cenzură poate fi şansa acestui partid

„PDL se dezintegrează, aşa cum era de prevăzut încă de anul trecut, din timpul Congresului PDL. Atunci PDL se găsea în situaţia unui avion care are probleme în aer şi care putea să încerce o aterizare de urgenţă. Decizia de aterizare nu a fost luată, avionul-partid s-a mai învârtit un an de zile în aer, până la terminarea benzinei, şi acum va veni aterizarea fără motoare, care poate să ducă la distrugeri foarte mari, chiar la distrugerea întregului avion. Asta e povestea PDL din acest an”, a comentat Cristian Tudor Popescu situaţia PDL, în urma valului de plecări din partid.

Jurnalistul a apreciat că demisionarii democrat-liberali nu pot fi numiţi trădători pentru că nu au ce să trădeze, dar asta nu înseamnă că el are vreo simpatie pentru cei care „se cară acum din PDL”.

„Ce să trădeze? Înaltele idealuri ale PDL? Care idealuri de partid, care doctrină, care tradiţie, care viaţă de partid care nu mai există, cum spunea acum un an Vasile Blaga: nu mai avem viaţă de partid, nu se mai petrece nicio dezbatere, toate deciziile se iau de un grup de privilegiaţi în relaţie directă cu Cotroceniul. Asta se întâmplă acum inexorabil. Problema este că PDL nu are un miez ideologic, de idei. Dacă a ajuns doamna Udrea să vorbească de idealuri de partid… Cine credeţi că poate să urmeze aşa ceva? Eu nu am nicio simpatie pentru acei domni care se cară acum din PDL. Dar a-i numi trădători înseamnă să existe şi nişte idei şi nişte idealuri, altceva decât de intresele care i-au adus în PDL şi care îi fac acum să plece din PDL”, a declarat CTP.

În ceea ce priveşte declaraţiile premierului Ungureanu conform cărora se bucură că USL a depus moţiunea de cenzură, jurnalistul a arătat că şeful Executivului „produce tot felul de fraze” care pe el îl interesează din ce în ce mai puţin.

„E o retorică de cele mai multe ori goală. E lucrul cel mai rău. Începe să nu mă mai intereseze ce debitează. Nici de rău, nici de bine. Dar aş putea să vă spun că această moţiune de cenzură poate fi şansa PDL. Dacă ea trece şi dacă guvernul Ungureanu pică, dacă vine opoziţia la guvernare, aceasta e o şansă în mod paradoxal pentru PDL. Fiecare zi, în care acest guvern, după guvernul Boc, reuşeşte de pildă să coaguleze o imagine extrem de puternică, aceea de furt din banii pensionarilor, nu mai pot să şteargă această imagine, orice ar face… Din mai 2010 de la prima adresare ” vă convine bine, nu, tot bine, o să se facă cum vă spun eu”, adică vă luăm 15% din pensii, deci acea adresare rece şi ironică a domnului Băsescu către pensionari, de atunci şi până acum, domnul Boc, doamna Udrea şi acum doamna Boghicevici care spune că încă 45 de zile se menţine status-quo, nu se aplică hotărârea CCR, n-au făcut decât să contureze foarte clar, în mintea acestei categorii defavorizate care sunt pensionarii, sentimentul hoţiei şi dispreţului din partea Guvernului. Chiar dacă vor apuca să le mai dea nişte bani înapoi, nu vor mai reuşi să şteargă acest sentiment. Că pleacă oamenii aceştia din PDL… Păi, uitându-se la acest Guvern care face să piardă puncte electorale PDL în fiecare zi, bineînţeles că încearcă şi ei să-şi găsească câte un sălaş, un adăpost pentru ceea ce urmează, la alte partide.  Deci, paradoxal, dacă această moţiune ar trece, ea ar scuti PDL de pierderi şi mai mari electorale”, a precizat jurnalistul.

Pe de altă parte, Cristian Tudor Popescu a admis varianta ca preşedintele Traian Băsescu să numească un guvern de tranziţie în cazul în care cabinetul Ungureanu va pica în Parlament.

„Probabil că va veni din nou cu idei de uniune naţională sau mă rog, de cuplare de pildă a PDL cu PNL. Va mai încerca astfel de soluţii, nu cred că va preda guvernarea imediat opoziţiei. Dar, repet, în clipa de faţă este în avantajul PDL să piardă această guvernare, ca să nu mai piardă puncte electorale”, a conchis CTP.