CTP: Ponta trebuie să demisioneze dacă se dovedeşte că a plagiat. Băsescu i-a făcut-o

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat, marţi, la România TV, că, dacă se va dovedi vinovat de plagiat, Victor Ponta trebuie să-şi dea demisia din funcţia de premier. CTP a mai spus acuzaţiile de plagiat aduse lui Ponta sunt "o lucrătură pe faţă" a preşedintelui Traian Băsescu, dar acest lucru nu-l scuză sub nicio formă pe premier, în caz că se dovedeşte furtul intelectual.

RomaniaTV.net
19 iun. 2012, 17:12
CTP: Ponta trebuie să demisioneze dacă se dovedeşte că a plagiat. Băsescu i-a făcut-o

Critian Tudor Popescu a precizat că, într-o lucrare de doctorat, citarea trebuie făcută prin notă de subsol pe fiecare pagină sau la sfârşit de capitol, cu citarea autorului, ediţia, anul, autorul, volumul şi pagina din care s-a luat citatul.

„Aici, lucrurile sunt extrem de precise. Nu spui la sfârşitul lucrării, înşiri o listă acolo Ionel, Gigel, Săndel, că m-am inspirat din ei, cum spune dl. Ponta. Păi nu s-a inspirat  pentru că, aşa cum am văzut pe net, am văzut nişte fragmente comparative… Spun asta sub rezerva faptului că eu, personal, nu am văzut lucrarea tipărită să pot compara cu celelalte lucrări tipărite incriminate ca să am dovada finală. Văd ce s-a dat pe net. Şi ce s-a dat pe net înseamnă definiţia plagiatului, cuvânt cu cuvânt. Dl. Ponta a recunoscut dânsul vreo 40 de pagini din lucrare. E mult să apari într-o lucrare de doctorat copiat cuvânt cu cuvânt din alte lucrări, fragmente întregi cuvânt cu cuvât”, a spus CTP.

Pe de altă parte, jurnalistul a calificat drept grave declaraţiile lui Victor Ponta că nu ţine la titlul de doctor.

Asta este ceva… Păi cum să nu ţii la titlu de doctor? Acest doctorat presupune o muncă imensă de ani de zile, stat în bibliotecă, studiat arhive, îţi pui mintea la contribuţie să faci ceva original, ceva valoros. E munca ta. (…) Cum să spui că nu ţii la lucrarea de doctorat. Îi jigneşti pe doctorii cinstiţi din această ţară”, a precizat Cristian Tudor Popescu.

Totodată, CTP a criticat afirmaţiile premierului potrivit cărora, dacă se dovedeşte că a greşit, renunţă la titlu.

„Domnul Ponta nu are dreptul să spună că dacă se dovedeşte că a greşit, atunci renunţă la titlul de doctor. Nu, nu este vorba de asta. Este vorba că, dacă se dovedeşte că acesta este un furt intelectual, atunci trebuie să sufere consecinţe toţi cei care i-au aprobat această lucrare, începând cu îndrumătorul de lucrare şi, de asemenea, dl. Ponta trebuie să-şi dea demisia din funcţia de prim-ministru. Pentru că o persoană acuzată de furt intelectual nu poate să funcţioneze… Ce credit moral mai are o asemenea persoană în funcţia de premier?„, a arătat CTP.

În ceea ce priveşte rolul lui Băsescu în apariţia acuzaţiilor de plagiat, jurnalistul a arătat că este clar vorba de „o lucrătură” a şefului statului.

Traian Băsescu nu se află în spatele acestei afaceri de plagiat, Traian Băsescu se află în faţa ei. Atitudinea domnului Băsescu nu este de spate.  Dânsul a ţinut cu câteva zile în urmă să se ştie că el i-o va trage domnului Ponta. A ţinut să ne facă cunoscut, a şi insistat ca nu cumva unii dintre noi să fie mai înceţi la minţi şi să nu reţină. Doctor, doctor, doctor şi a încheiat cu dottore, de vreo 7 ori. Este ca filajul ostentativ de la Securitate. (..).  Băsescu a dorit să ştie foarte clar că el o s-o i-o facă. (…) Este o lucrătură pe faţă a dl Băsescu, nici măcar sub acoperire. Dar asta nu îl scuză sub nici o formă pe Victor Ponta, atît prin atitudinea pe care a avut-o foarte diferită dimineaţă faţă de cea de aseară. Aseară bagateliza totul, era deosebit de zâmbitor, în vreme ce azi dimineaţă a început să vorbească de faptul că nu ţine la titlul de doctor şi e gata să renunţe la el. Nu e deloc în regulă cu dl Ponta, nici cu doctoratul, nici cu atidutinea pe care o are”, a conchsi CTP.