CTP: Traian Băsescu a încercat să-şi negocieze viitorul politic cu noua putere

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, la România TV, discursul şi gesturile preşedintelui Traian Băsescu în timpul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură a premierului Victor Ponta şi a membrilor cabinetului acestuia.

RomaniaTV.net
07 mai 2012, 20:38
CTP: Traian Băsescu a încercat să-şi negocieze viitorul politic cu noua putere

Traian Băsescu a încercat, prin discursul ţinut după depunerea jurământului de către noii membri ai guvernului, să „îşi negocieze viitorul, viitoarea viaţă politică, cu noua părere”, este părerea jurnalistului Cristian Tudor Popescu. Acesta a vorbit despre încercarea acestuia de a obţine un „pact de non-agresiune” cu noul guvern, în condiţiile în care nu are în spate niciun partid care să-l sprijine.

„Ceea ce a făcut domnul Băsescu este inaugurarea pactului de non-agresiune cu guvernul Ponta. Domnul Băsescu a spus toate lucrurile acelea, dar evident că nu vor fi respectate ad literam de guvernul Ponta, care o să facă ceea ce crede de cuviinţă. La domnul Morar, la doamna Kovesi se va aplica legea, având în vedere încheierile de mandate. Modul în care a vorbit Băsescu este modul unui om care vrea să-şi negocieze viitorul, viitoarea viaţă politică cu noua putere. Acestea sunt condiţiile cu care el începe negocierea cu puterea reprezentată de USL. Sunt primele cărţi puse pe masă de Traian Băsescu”, a spus Popescu, la România TV.

Jurnalistul consideră că atitudinea şefului statului este o consecinţă a faptului că nu vrea să îşi asume prea multe riscuri: „PDL-ul nu-i mai este de folos la nimic acum lui Traian Băsescu, nici el nu mai este de folos cu nimic PDL-ului. Traian Băsescu este singur acum, este destul de singur. Nu-şi va mai permite să deschidă nişte atacuri frontale ca până acum, neavând la dispoziţie un guvern-pavăză. N-ar avea de ce să rişte coalizarea unei puteri împotriva lui, de aceea nu mai are discursurile distructive la adresa opoziţiei ca până acum”.

În privinţa reproşurilor pe care Traian Băsescu i le-a făcut, aparent, lui Andrei Marga, noul ministru de Externe, înainte de a-i strânge mâna după jurământ, CTP a spus: „Mai multă importanţă are atitudinea domnului Marga în calitate de ministru de Externe debutant. El ar fi trebuit să vină cu carneţelul de notiţe, dar s-a apucat să descrie similitudinile dintre Traian Băsescu şi Mussolini. (…) Domnule Marga, cât timp aţi acceptat să fiţi ministru de Externe în acest guvern, înseamnă că aţi acceptat să colaboraţi cu preşedintele în funcţie în interesul României. Iar discursul dumneavoastră de opoziţie la adresa preşedintelui Băsescu, continuat în funcţie executivă foarte importantă, unde colaborarea cu preşedintele este esenţială, nu poate fi un semn bun pentru viitor„.