Cu cât ar putea creşte pensiile în 2023. Două scenarii posibile

În această perioadă se fac o mulţime de calcule la Ministerul Muncii pentru majorarea pensiilor din 2023. Se iau în calcul două scenarii posibile.

22 iul. 2022, 14:54
Cu cât ar putea creşte pensiile în 2023. Două scenarii posibile

Cu cât ar putea creşte pensiile în 2023. Specialiştii de la Ministerul Muncii fac diferite calcule privind majorarea pensiilor din 2023.

Cu cât ar putea creşte pensiile în 2023. Anunţ de ultimă oră pentru pensionari

Citeşte şi Pensii 2022. Scade vârsta de pensionare pentru mulţi români. Decizia, trimisă de Iohannis la Monitorul Oficial

Potrivit celui mai optimist scenariu, pensiile românilor ar putea creşte de anul următor cu 12,3 la sută. Această majorare presupune, însă, un efort bugetar maxim.

Dacă totuşi se va merge pe acest scenariu, o persoană care are acum 1200 de lei, de la 1 ianuarie va avea 1344 de lei.

Un alt scenariu discutat de specialiştii Ministerului Muncii presupune o majorare a pensiilor cu 6-7%. În acest caz, o persoană care are acum 1200 de lei, după majorare va avea 1.284 lei, potrivit Antena 3.

Cheltuielile cu pensiile în 2022 

Total cheltuieli pensii – 111,3 miliarde lei

PIB 2022: 1.317 miliarde lei

Buget asigurări sociale: 96,5 miliarde lei

Bugetul de stat: 14,8 miliarde lei

Pensii 2022. Anunţul de ultimă oră al ministrului Finanţelor. Ce se întâmplă cu sistemul de pensii

Ministrul Finanţelor îi linişteşte pe români după ce unii politicieni şi analişti economici au atras atenţia asupra faptului că sistemul de pensii ar avea de suferit din cauza numărului mare de pensionari şi a reducerii numărului de angajaţi.

Adrian Câciu a precizat că sistemul de pensii este construit corect şi nu va intra în colaps, dacă vor fi plătite toate contribuţiile în mod corect.

„Sistemul de pensii nu este în pericol. Dreptul la pensie este una, finanţarea este alta. Unii politicieni au spus că acest sistem va colapsa. Dacă suntem corecţi în societate şi plătim toţi contribuţii nu are cum să colapseze”, a precizat ministrul.

Referitor la impozitarea pensiilor speciale, ministrul Câciu a declarat că o analiză este în curs.

„Analiza din cadrul Ministerului de Finanţe este în derulare. Sunt o serie de simulări care au loc, sunt o serie de date care se strâng”, a mai declarat ministrul Adrian Câciu.

Citeşte şi EXCLUSIV | Marius Budăi, gata să renegocieze cu Bruxellesul pensiile din PNRR: „Premierul Nicolae Ciucă e alături de mine” / Ce se întâmplă cu pachetele „anti-sărăcie”