EXCLUSIV | Marius Budăi, gata să renegocieze cu Bruxellesul pensiile din PNRR: „Premierul Nicolae Ciucă e alături de mine” / Ce se întâmplă cu pachetele „anti-sărăcie”

Marius Budăi, ministrul Muncii, a oferit miercuri, 20 iulie, noi informații despre ajutoarele sociale oferite de guvern pensionarilor cu cele mai mici venituri și despre renegocierea PNRR-ului.

20 iul. 2022, 20:03
EXCLUSIV | Marius Budăi, gata să renegocieze cu Bruxellesul pensiile din PNRR: „Premierul Nicolae Ciucă e alături de mine” / Ce se întâmplă cu pachetele „anti-sărăcie”

Livrarea ajutoarelor sociale pentru cei mai săraci pensionari merge fără sincope, a asigurat Marius Budăi.

„Avem în vedere un pachet economic și unul social. Suntem în lucru, în paralel, si cu rectificarea bugetară. Trebuie să avem o atenție mărită. Persoanele vulnerabile suferă mult. Din pachetul 2 și 3 continuăm cu distribuirea de vouchere. E vorba despre 700 de lei, suntem într-o dinamică.

Pentru ajutoarele oferite persoanelor cu venituri de sub 2.000 de lei, activitatea s-a închis în ziua a 15-a a lunii. Dacă cineva nu a fost găsit la domiciliu și nu a fost găsit acasă, a primit în cutia poștală o informare, persoana respectivă se va deplasa la oficiul poștal de unde-și va încasa pensia și sprijinul financiar de 700 de lei”, a declarat Budăi, pentru România TV.

 

Ce se întâmplă cu PNRR-ul. Angajamentul lui Marius Budăi

 

Marius Budăi susține că este frapat de ceea ce a descoperit în PNRR-ul României. Nicăieri în Europa nu mai există măsuri similare cu cele asumate de PNL și USR. De asemenea, ministrul PSD a promis că va încerca să renegocieze cu birocrații de la Bruxelles.

„În această perioadă am căutat să înțeleg cum s-a ajuns la acel 9,4% din PIB pentru pensii. Am studiat majoritatea planurilor naționale de redresare și reziliență din statele membre UE și legislația acestor state. Nu am găsit nicăieri o astfel de practică în PNRR-uri, în guvernele de dreapta. Această prevedere a condamnat la sărăcie pentru generații întregi seniorii României. Este antiromânește așa ceva. Continuăm discuțiile cu Comisia Europeană, pregătim argumente și sper ca până la sfârșitul reformei, în decembrie 2022, să eliminăm acest lucru. 

Nu există niciun procent din PIB stabilit în țările europene. Media UE e undeva la 12,5-13% (n.r. – pentru pensii). La noi, la 9,4%, înseamnă că-i condamnăm pe seniori la sărăcie”, a mai punctat oficialul de la Muncă, pentru România TV.

Pentru renegocierea plafonului de pensii, Marius Budăi beneficiază de susținerea premierului Nicolae Ciucă.

„Premierul s-a pronunțat public la un moment dat, a zis că este alături de mine. Nu e o renegociere pe PNRR în ansamblu, ci vrem să îmbunătățim acolo unde trebuie. Urmează să avem o asumare și la nivel de coaliție”, a concluzionat Budăi.