Cu cât ar putea crește punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022. Explicaţiile ministrul Dan Vîlceanu

Pe fondul scumpirilor din ultima perioadă mulţi români pensionari aşteaptă cu sufletul la gură noi veşti despre creşterea pensiilor. Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a spus marți cu cât ar putea creșterea punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022.

29 sept. 2021, 11:53
Cu cât ar putea crește punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022. Explicaţiile ministrul Dan Vîlceanu

Cu cât ar putea crește punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022? Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a spus că, luând în considerare inflația din 2019, punctul de pensie ar putea creşte cu 6-7% de la 1 ianuarie 2022.

Întrebat dacă punctul de pensie ar putea ajunge în acest an la 1.875 de lei, ministrul Finanțelor a precizat că ”deocamdată nu ne putem permite”.

Citeşte şi: Recalculare pensii. Ce li s-a întâmplat românilor cu pensii mici

„E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile.

Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti.

Ne dorim ca aceea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere”, a declarat Dan Vîlceanu la Antena3.

Citeşte şi: Marius Budăi vine cu acuzații extrem de grave la adresa Guvernului: E nepăsare criminală. Ce se întâmplă cu pensiile pentru urmașii medicilor morți de COVID

Florin Cîţu a promis creşterea pensiilor, salariilor şi alocaţiilor de la 1 ianuarie: „Nu vom mai folosi aceste creşteri ca instrument electoral”

„De la 1 ianuarie şi pensii şi alocaţii, toate cresc de la 1 ianuarie, şi salariul minim. Şi aşa trebuie să se obişnuiască românii: de la 1 ianuarie, în fiecare an, veniturile acestora – pensii, alocaţii, salariul minim – cresc de la 1 ianuarie. Nu vom mai folosi aceste creşteri ca instrument politic”, a declarat Florin Cîţu, sâmbătă la Antena 3.

Acesta a adăugat că majorarea „întotdeauna va fi mai mult decât inflaţia, ţinând cont şi de o creştere economică”.

Cîţu a reafirmat că ar susţine o creştere a salariului minim cu zece procente, de la începutul anului viitor. Anterior, primul ministru avansa ideea unei creşteri procentuale mai mici, dar care să aibă loc de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie.