Cu cât au crescut pensiile în luna mai. Cine a primit cei mai mulţi bani

Pensiile de rând au crescut în luna mai cu un singur leu faţă de luna precedentă, majorările lunare ale pensiilor speciale fiind de aproximativ 15 lei, mai mici decât cele pentru magistrați și personalul auxiliar în instanțe.

17 iun. 2019, 10:00
Cu cât au crescut pensiile în luna mai. Cine a primit cei mai mulţi bani

Potrivit datelor publicate de Casa Naţională de Pensii Publice, în luna mai s-au plătit pensii speciale pentru foştii magistraţi în medie de 18.180 de lei, cu 30 de lei mai mult decât în luna aprilie, scrie a1.ro. Din această sumă, de 7,7 ori mai mare decât salariul minim brut pe economie, 16.697 de lei sunt viraţi din bugetul de stat, adică din taxele şi impozitele plătite de toţi românii.

Citeşte şi PENSII PRIVATE. Fondurile private de pensii, mutate în conturi individuale

A doua cea mai mare creştere a veniturilor lunare priveşte personalul auxiliar din instanţe şi Parchete, aceştia beneficiind de 32 de lei în plus în luna mai, faţă de luna aprilie, până la 4.233 de lei, pensia medie lunară din domeniu.

Pensiile celor 806 foşti parlamentari şi foşti funcţionari publici din Parlament au crescut cu doar cinci lei faţă de luna anterioară, până la nivelul mediu de 4.451 lei, pensile foştilor consuli şi diplomaţi fiind diminuate cu trei lei în luna mai, faţă de luna aprilie.

De asemenea, pensile foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi au crescut cu trei lei, până la 7.747 lei în luna mai, iar pensiile foştilor piloţi din Aviaţia Civilă au crescut cu șase lei, până la 10.875 lei.

La polul opus, pensile de rând au crescut în luna mai doar cu un leu faţă de luna aprilie, până la nivelul mediu de 1.187 lei.