Cu cât erau PLĂTIŢI primii profesori de facultate, în anii 1800. Sumele sunt incredibile

"Sa ne mai amuzam un pic cu istoria. Daca tot s-au marit salariile profesorilor, ia sa vedem cum si cu cit erau platiti primii profesori ai Academiei Mihailene, prima universitate din Moldova (si din viitoarele principate unite), infiintata la Iasi in 1835", scrie Dan Radu pe pagina lui de Facebook.

18 oct. 2015, 13:17
Cu cât erau PLĂTIŢI primii profesori de facultate, în anii 1800. Sumele sunt incredibile

Articolul cu salariile profesorilor din anii 1800 a apărut în numărul 15 al ziarului Albina Românească în luna „fevruari-1832”, scrie ziaruldeiasi.ro:

„Albina Românească.Gazetă administrativă și politică literală

Epitropia îmvățăturilor publice în Prințipatul Moldovii

Creșterea și îmvățătura publică a tinerimii, întârzietă în Moldova din nefavorizitoare întâmplări, au agiuns a fi astiz obiectul cei mai vii doriri a părinților și a tuturor ce priesc fericirea Patrii. Așezământul nou al țării au hărăzit acestui ram însămnătoriu mijloace și înțelepte puneri la cale.

Spre îmființarea unor asemene măsuri, se cuvine a se întrebuința bărbați cu temelnice științe și înzăstrați cu însușiri ce au putut căștiga numai la locurile, unde de demult se află statornicite Instituturile de îmvățătură.

Dreptaceia, epitropia face opștește și la toți cunoscut: că la Academia, ce are a se îmființa în Eși, sânt încă vacante următoarile cinci posturi de profesorat:

1) Profesoratul de Filosofie: Loghică, Metafizică, Ithică și Dreptul Naturii, cu leafă de doî sute galbini pe an.

2) De Științele Matematicii – Teoretice, de Fizică teoretică și experimentală, Himie, Istorie Naturală, cu leafă de doî sute cinzeci galbini pe an.

3) De Științele Matimaticii Practice, de Gheometrie, Arhitectură, Mehanică, Idraolică și a facerii drumurilor, cu leafă de trii sute cinzeci galbini pe an.

4) De Iconomia Rurală a-(câmpului) cu toate părțile ei, și Viterenaria (doftoria vitelor) cu leafă de doî sute galbini pe an. Toți acestia, afară de însemnatele științe, se cuvine să știe limba Românească și Latină.

5) De limba și literatura Franțeză, cu leafă de trii sute galbini pe an.

Prelângă aceste, Dumnealor profesorii vor ave doî odăi de lăcuință, lemne de foc și luminare.

Așadar, acii cu temelnice științe, însămnate pentru fieștecare profesorat, vor împărtăși Epitropii în scris cererea lor, adăugând copii legalizate (întărite) de atestaturi și vrednice de crezare recomendanții, precum și oarecare probe literale, sau dovezi de împlinirea însărcinărilor potrivite cu a lor științe, prin care să se poată adeveri cerutele însușiri, după care, doritorii a se așeza în această țară de ospitalime, vor primi răspunsul Epitropiei, și urmând închierea tocmelii, vor lua și bani pentru cheltuiala drumului”.

Citeşte şi Meseria de profesor – a doua cea mai respectată profesie în România, după cea de medic

Ca sa ne fie un pic mai clar, un galben valora cam vreo 24 de lei ai acelei vremi pe la Focsani si vreo 32 pe la Galati, depinde unde il schimbai, ca era piata valutara libera. Iar un cal se vindea la tirg cu 2 galbeni. Asadar, dom profesor de Idraolica, cu 350 de galbeni pe ani, cistiga cam cit sa cumpere 175 de cai.

Daca un cal de caruta e azi vreo 1000 de lei, rezulta vreo 175,000 RON , pe an, adicatelea vreo 14,500 leisori din vremea lui Ponta, pe luna, precizează Dan Radu.

Citeşte şi LEGEA SALARIZĂRII. Ultima formă a proiectului. Ce salarii vor primi profesorii şi medicii