Cu cât s-a mărit salariul cadrelor medicale de la 1 august 2023. Un medic poate primi până la 3.000 de euro pe lună

Salariul cadrelor medicale din România a crescut de la 1 august 2023. În funcție de competențe, un medic ar putea primi până la 3.000 de euro pe lună. Și indemnizațiile lunare sunt consistente.

11 sept. 2023, 23:36
Cu cât s-a mărit salariul cadrelor medicale de la 1 august 2023. Un medic poate primi până la 3.000 de euro pe lună
Cu cât s-a mărit salariul cadrelor medicale de la 1 august 2023. Un medic poate primi până la 3.000 de euro pe lună

Salariul cadrelor medicale din România, fie ele medici de familie sau specialiști, s-a schimbat din august 2023. Astfel, un medic în România, în funcție de competențe, se poate apropia și de salariul de 3.000 de euro pe lună.

Citește și: România, pe primul loc în UE la șpaga din spitale. Unu din cinci români acordă ”mici atenții” personalului medical

Salariul pe care îl au cadrele medicale, în prezent

O Ordonanță de urgență aprobată deja de Guvern schimbă salarizarea personalului medical. Începând cu 1 august 2023, personalul medical de specialitate, care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată, dar și personalul medical auxiliar, care asigură asistența medicală, beneficiază de o indemnizație lunară brută, după cum urmează:

 • 500 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
 • 1.000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază,
 • 500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;
 • 500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;
 • între 100 lei și 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția medicilor specialiști și primari și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.

Măsura se aplică până la data intrării în vigoare a noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice, iar banii necesari acestor majorări pentru personalul din unităţile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unităţile administrativ-teritoriale, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, se asigură prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Salariul cadrelor medicale ce lucrează în unități clinice manifestă și ele modificări. Potrivit adevarul.ro, sumele până la care pot ajunge sunt:

 • Medic primar – 12.500 lei
 • Medic primar dentist – 12.500 lei
 • Medic specialist – 9900 lei
 • Medic specialist dentist – 9900 lei
 • Medic rezident anul VI – VII – 7900 lei
 • Medic rezident anul IV – V – 7300 lei
 • Medic dentist rezident anul IV – V – 7300 lei
 • Medic rezident anul III – 6700.

Citește și: Motivul incredibil pentru care asistentele medicale nu au voie să aibă unghiile făcute. Consecințele pot fi extrem de grave