România, pe primul loc în UE la șpaga din spitale. Unu din cinci români acordă ”mici atenții” personalului medical

Șpaga pe care românii o oferă personalului medical din spitalele din țara noastră a atins cote alarmante. În prezent, potrivit barometrului european, România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește așa-zisele atenții oferite de pacienți medicilor și asistentelor din spitale.

02 mart. 2023, 17:52
România, pe primul loc în UE la șpaga din spitale. Unu din cinci români acordă ”mici atenții” personalului medical
România, pe primul loc în UE la șpaga din spitale

România, pe primul loc în UE la șpaga din spitale. Peste 18% dintre români spun că au oferit atunci când au avut nevoie de îngrijiri medicale diverse atenții doctorilor. Astfel, potrivit datelor barometrului european, 1 din 5 români dă mită atunci când merge la spital sau la o altă unitate medicală.

Citește și Alexandru Rafila, despre șpaga din spitale: ”Pacienţii să înţeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii personalului medical”

România, pe primul loc în UE la șpaga din spitale

Principalele motive pentru care românii recurg la aceste gesturi sunt fie pentru că se tem că nu vor beneficia de anumite servicii medicale, fie vor un tratament mai bun. De asemenea, aceștia spun că vor să beneficieze de servicii suplimentare pentru a se asigura că starea lor de sănătate este una bună, însă din păcate, sunt și situații grave în care doctorii condiționează actul medical de aceste sume sau de aceste atenții.

Totodată, datele europene scot la iveală faptul că  românii sunt printre europenii care au cea mai puțină încredere în sistemul medical din România.

Foarte mulți medici susțin că pentru a recăpăta încrederea românilor în sistemul medical, această cutumă a șpăgii ar trebui să înceteze mai ales că în ultimii ani salariile doctorilor s-au dublat. Printre aceștia, se află și președintele Colegiului Medicilor care a subliniat faptul că că pacienții nu trebuie să le ofere bani doctorilor pentru a beneficia de servicii medicale.

Alexandru Rafila: ”Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”

Ministrul Sănătății a catalogat drept drept „inacceptabil” şi „de netolerat” acest comportament al personalului medical și a transmis că pacienții își pot exprima recunoștința și în alte moduri.

Alexandru Rafila s-a declarat extrem de dezamăgit că în anul 2023 în spitalele din România încă se mai practică astfel de lucruri și a spus că pacienții  îşi pot exprima recunoştinţa faţă de medicii prin gesturi simbolice, oferind flori ori bomboane.

Mai mult, Alexandru Rafila a susținut că e nevoie de o campanie pe acest subiect, atât în rândul pacienţilor, cât şi al angajaţilor din sistemul medical.

„Este absolut inacceptabil. Sunt foarte tranşant, pentru că eu, personal – şi nu are legătură cu calitatea mea de ministru, are legătură cu calitatea mea de medic şi de om – nu cred că există vreo justificare pentru personalul medical, medici, asistente medicale sau personal de îngrijire, care să pretindă un bun material sau bani în schimbul unui serviciu medical. Asta trebuie să fie categoric pentru toată lumea care lucrează în sistemul de sănătate, trebuie să fie regulă în mod evident. Nu putem şi nu avem niciun fel de motivaţie morală, etică, cum vreţi dumneavoastră, că nu vreau să intrăm în aspectele de natură penală (…) dar avem o conştiinţă, totuşi, şi avem o educaţie şi avem o responsabilitate ca oameni care lucrăm în sistemul de sănătate. Lucrul ăsta nu este acceptabil”, a afirmat Alexandru Rafila în emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă de Prima Tv.

Alexandru Rafila a vorbit și despre iniţiativa unor pacienți, care susțin că se simt „mai siguri” dacă oferă medicilor „atenţii”. El a subliniat că aceste atenții pot consta în flori sau o cutie de bomboane și că este de părere că societatea trebuie să „aibă curajul” să discute aceste aspecte.

„Această recunoştinţă a pacientului cred că trebuie să o discutăm public şi cred că trebuie o campanie de educaţie şi pentru populaţie, să înţeleagă că nu este nevoie de această recunoştinţă – că cea mai mare recunoştinţă pentru medic este faptul că pacientul tău s-a făcut bine şi este mulţumit de serviciile medicale pe care le-a primit – şi o campanie pentru personalul medical. Nu vreau să vin cu niciun fel de comparaţie cu alte domenii de activitate apropo de modul de legiferare a unei astfel de situaţii, dar probabil că se poate ajunge şi la aşa ceva într-un anumit moment”, a adăugat Alexandru Rafila.

Citește și Alexandru Rafila, explicaţie uluitoare pentru medicii-şpăgari. „E la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi!”