Cu cât se vinde bancnota aniversară de 100 de lei cu I. C. Brătianu. Scoți un profit bun dacă ai o astfel de piesă

Pe site-urile specifice de vânzări au apărut anunțuri referitoare la bancnota de 100 de lei aniversară cu chipul lui I.C. Brătianu. Iată cât valorează în 2024.

24 ian. 2024, 18:38
Cu cât se vinde bancnota aniversară de 100 de lei cu I. C. Brătianu. Scoți un profit bun dacă ai o astfel de piesă
La ce preț se vinde bancnota aniversară de 100 de lei cu chipul lui I.C. Brătianu

În luna decembrie a anului 2019, Banca Națională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 de lei cu milesimul 1922 și bancnota aniversară pentru colecționare, cu valoarea nominală de 100 de lei, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu.

„Om al deciziilor istorice, Ionel I.C. Brătianu se înscrie în galeria românilor de seamă, în galeria marilor român (…) cărora le datorăm Marea Unire și edificarea statului național unitar”, a spus atunci Mugur Isărescu, Guvernatorul băncii naționale.

Citește și: Unde se află casa de pe bancnota de 200 de lei, cu chipul lui Lucian Blaga. Puțini români știu că mai există și în ziua de azi

Când au fost lansate, în 2019, prețul de vânzare pentru moneda de aur cu tema Istoria aurului era de 440 de lei, iar pentru bancnota cu tema Desăvârșirea Marii Uniri era de 150 de lei. Acum, cu ocazia zilei de 24 ianuarie în care este sărbătorită Unirea Principatelor Romîne, mai mule persoane au scos la vânzare bancnota de 100 de lei aniversară cu I.C. Brătianu. Prețul pentru aceasta începe de la 150 de lei și ajung chiar și până la 500 de lei.

„Vând bancnotă 100 lei I.C. Brătianu și vine însoțită de pliantul de prezentare al bancnotei + plic cu sigla BNR. Dețin și factura aferentă achiziției. Dețin mai multe bucăți disponibile pentru vânzare”, se arată în unul dintre anunțurile postate pe OLX.

Citește și: Bancnota de 5.000 de lei din anul 1993, cu chipul lui Avram Iancu, valorează o mică avere. Se vinde cu o sumă uriașă în zilele noastre

Bancnota are un design unic, cu elemente grafice reprezetnative. În partea dreaptă, în prim-plan, se află portretul lui Ion I.C. Brătianu, iar dedesubt numele acestuia și anii de viață. În centru apare o imagine a plăcii Ordinului Carol I, ordin pe care Ion I.C. Brătianu l-a primit în anul 1922. În plan secund, în zona centrală, se află o imagine de interior a Ateneului Român.

„Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate. Seria și numărul bancnotei sunt tipărite cu litere și cifre, în două culori, roșu și negru, astfel: în stânga pe orizontală, cu cerneală roșie, cu caractere de înălțime crescătoare și în dreapta pe verticală, cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime”, se arată pe site-ul oficial BNR.