Unde se află casa de pe bancnota de 200 de lei, cu chipul lui Lucian Blaga. Puțini români știu că mai există și în ziua de azi

Pe fața bancnotei de 200 de lei românești este reprezentat chipul poetului Lucian Blaga, în timp ce pe reversul său este reprezentată de o scenă ceva mai complexă.

24 ian. 2024, 17:47
Unde se află casa de pe bancnota de 200 de lei, cu chipul lui Lucian Blaga. Puțini români știu că mai există și în ziua de azi
Unmde se află construcția de pe bancnota de 200 de lei

Pe bancnota de 200 de lei apare statuia emblematică Gânditorul de la Hamangia și o construcție rustică din lemn, aceasta din urmă fiind expusă la Muzeul Astra din Sibiu.

Această construcție din lemn, care apare pe reversul bancnotei de 200 de lei, nu este doar o simplă ilustrare, ci reprezintă o casă reală, situată în România.

Citește și: Bancnota de 5.000 de lei din anul 1993, cu chipul lui Avram Iancu, valorează o mică avere. Se vinde cu o sumă uriașă în zilele noastre

Este vorba despre o construcție veche, tradițională, completată de o moară de apă, aflată în cadrul Muzeului Astra din Sibiu. Această casă a devenit un obiectiv turistic remarcabil pentru vizitatorii muzeului, mulți dintre aceștia alegând să-și facă fotografii alături de bancnota de 200 de lei și cu această clădire istorică.

Structura prezentată pe bancnotă este, de fapt, Moara din Poienii de Jos, localizată în județul Bihor. În 2019, această moară a fost echipată cu un sistem audio care redă sunete caracteristice activității unei mori în funcțiune: zgomotul pietrei de moară în mișcare, curgerea făinii sau a mălaiului în recipientul pentru cereale, sunetul apei care acționează roata de lemn și procesul de măcinare a grâului în alimente.

Moara comunală, transferată din satul Poienii de Jos, comuna Buntești, județul bihor, de pe râul Crișul Pietros, ilustrează, atât din punct de vedere arhitectural cât și contructiv-tehnic, caracteristile esențiale ale morilor hidraulice vechi, cu roți verticale, tipice pentru sfârșitul secolului al XVIII-lea și prima parte a secolului al XIX-lea.

Citește și: Cine este femeia de pe bancnota de 10 lei. A fost muza celui mai mare pictor român

Moara a fost achiziționată în 1974 și reconstruită în Muzeul Astra din Sibiu în perioada 1975 – 1976. Construcția, așezată pe o fundație solidă de piatră de râu, impresioneză prin robustețea bârnelor de stejar din care este construită. Interiorul morii este împărțit în două zone: una destinată găzdurii instalației de măcinat și cealaltă servind drept locuință pentru morarul angajat de comunitatea locală.