Cu câţi LEI se vinde acum o bancnotă de 50.000 de lei din 2001. Mulţi români o au acasă

Cu câţi LEI se vinde acum o bancnotă de 50.000 de lei din 2001. Internetul este plin de anunţuri de vânzare a a bancnotelor vechi româneşti, iar prețurile diferă de la un cumpărător la altul, de vechimea bancnotei, dar și de starea acesteia.

09 feb. 2022, 19:12
Cu câţi LEI se vinde acum o bancnotă de 50.000 de lei din 2001. Mulţi români o au acasă
Cu câţi LEI se vinde acum o bancnotă de 50.000 de lei din 2001

Cu câţi LEI se vinde acum o bancnotă de 50.000 de lei din 2001. Colecționarii de bancnote vechi din România sunt dispuși uneori să dea sume incredibile pentru acestea, dar prețurile pot diferenția de multe ori în funcție de vechimea și starea acestora.

Cu câţi LEI se vinde acum o bancnotă de 50.000 de lei din 2001

Printre bancnotele căutate în ultima vreme se numără și cea de 50.000 de lei din 2001, care are pe avers portretul compozitorului George Enescu şi se vinde pe OLX la prețul de 100 de lei.

Citeşte şi: Prima bancnotă din România care afişează o femeie, dată în circulaţie la 1 decembrie. Succes legendar al campaniei Femei pe Bancnote

Detalii despre bancnota de 50.000 de lei

Avers: Portretul compozitorului George Enescu (1881-1955), privit din faţă. În centru, sunt ilustrate: un element floral reprezentând o garoafă (Dianthus dianthus), două note muzicale şi o vioară. Sus, stema României, denumirea băncii centrale emitente, „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, şi medalion cu sigla „B.N.R.”. Jos, valoarea nominală în cifre şi litere „50.000 lei CINCIZECI MII”. În stânga, semnăturile guvernatorului, casierului central şi anul emisiunii „2001”. În dreapta, vertical, valoarea „CINCIZECI MII 50.000”.

Revers: În centru, este ilustrat Ateneul Român. În dreapta, imaginea unui pian. Sus, sînt imprimate: valoarea nominală „50.000” atît pe verticală cît şi pe orizontală, denumirea băncii centrale „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI” şi sigla B.N.R. Jos, în dreapta, valoarea nominală în litere şi cifre „CINCIZECI MII lei 50.000”, iar în stânga, dreptunghi cu sigla B.N.R. În planul din stînga ferestrei transparente este redat vertical textul: „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”.

Seria şi numărul bancnotei, tipărite cu litere şi cifre în două culori, negru şi roşu, sunt imprimate astfel: cele cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime sunt amplasate vertical în stânga reversului bancnotei; cele cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare sunt amplasate în dreapta reversului bancnotei.

Elementele de siguranţă:

-Fereastra transparentă: Zona clară, din partea stângă, pe aversul bancnotei. În interior este imprimată valoarea nominală „50000”.

-Filigranul: imaginea în oglindă a portretului lui George Enescu şi sigla BNR aflate deasupra ferestrei transparente (privind aversul). Filigranul este vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

-Elementul de suprapunere avers-revers: Când bancnota este luminată din partea opusă privitorului, elemente ale lirei aflate pe avers, sub denumirea băncii centrale, se suprapun perfect cu elementele imprimate pe revers formând o imagine completă.

-Supraimprimare sidefată: pe avers, portretul şi sigla BNR. Cînd bancnota este înclinată, apare efectul sidefat.