Prima bancnotă din România care afişează o femeie, dată în circulaţie la 1 decembrie. Succes legendar al campaniei Femei pe Bancnote

De Ziua Națională a României, BNR va lansa prima bancnotă de circulație națională cu chip feminin. Bancnota care o va afișa pe Ecaterina Teodoroiu este rezultatul unui amplu demers, inițiat de jurnalista Janina Nectara cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

26 nov. 2021, 13:24
Prima bancnotă din România care afişează o femeie, dată în circulaţie la 1 decembrie. Succes legendar al campaniei Femei pe Bancnote

România va avea prima bancnotă pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Bancnota de 20 lei va fi pusă în circulaţie la 1 decembrie, de Ziua Naţională a României.

Bancnota fusese programată să fie emisă încă din 2019, când Banca Națională a României a răspuns pozitiv campaniei “Femei pe Bancnote”, inițiate de Janina Nectara.

Citeşte şi: Ecaterina Teodoroiu, prima femeie care va apărea pe o bancnotă românească. Va fi pusă în circulaţie pe 1 decembrie

„Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societățîi, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, anunță BNR.

Campania „Femei pe Bancnote” s-a bucurat de susținerea a numeroase personalități și instituții culturale. De asemenea, demersul a fost susținut de-a lungul celor patru ani de o comunitate impresionantă de artiști și personalități din televiziune, printre care INNA, Antonia, Alina Eremia, Ami, Raluka, Irina Rimes, Ana Baniciu, Teo Trandafir, Simona Pătruleasa, Ilinca Vandici, Matei Dima, Mihai Ghiță, Paul Surugiu, Silvia Ioniță, Toni Grecu, dar și de către universități (precum Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea de Muzică din București, Universitatea Politehnică din București) sau facultăți (precum Facultatea de Istorie a Universității București, Facultatea de Chimie, Facultatea de Geologie).

Citeşte şi: Cum arată prima bancnotă din România pe care va apărea chipul unei femei și când va fi pusă în circulație. Figura istorică feminină, aleasă de BNR

S-au alăturat campaniei și muzee, licee, spitale – în onoarea medicilor femei care au făcut istorie în România (Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Bagdasar-Arseni). De asemenea, s-au alăturat Institute de Cercetare ale Academiei Române,  Aeroclubul României – în onoarea femeilor aviator – și chiar Patriarhia Română, pentru că, în final, Banca Națională să se alinieze cerințelor societății.

„Acesta este momentul istoric al fiecărei femei și al fiecărui bărbat care poate a simțit, până acum, că nu are un nume suficient de puternic sau o voce suficient de puternică să producă o schimbare majoră. Acesta e momentul istoric al tuturor celor care au îndrăznit să susțină o idee atât de ambițioasă, căreia inițial puțini îi dădeau șanse de izbândă.

După 150 de ani, am reușit împreună să doborâm o barieră culturală majoră! Ceea ce e un trimf colosal. Fiecare persoană care a semnat petiția, care a popularizat demersurile noastre, când va ține în mână noua bancnotă, trebuie să fie extrem de mândră că face parte dintr-un act istoric, pentru că împreună am scris istorie în România”, a declarat Janina Nectara.