Ce cadou i-a oferit Viorica Dăncilă Papei Francisc cu ocazia vizitei în România

Papa Francisc a mers, vineri, la Palatul Cotroceni unde a avut întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, dar şi cu premierul Viorica Dăncilă. Cu aceasă ocazie, Viorica Dăncilă i-a dăruit acestuia un ceas pe cadranul căruia este reprezentat Sfântul Francisc de Assisi, o curea din piele, lucrată manual tot de un român, dar şi Albumul Biserica Romano-Catolica din România: istorie, spiritualitate și patrimoniu, apărut la editura PAIDEIA, potrivit Antena 3.

RomaniaTV.net
31 mai 2019, 11:25
Ce cadou i-a oferit Viorica Dăncilă Papei Francisc cu ocazia vizitei în România

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut vineri o audienţă privată la Papa Francisc, aflat într-o vizită de stat şi o călătorie apostolică în România, în cadrul căreia a evocat nevoia de unitate şi solidaritate resimţită în prezent la nivelul continentului european.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, şeful Executivului a mulţumit Sanctităţii Sale pentru atenţia generoasă pe care o acordă relaţiilor cu România şi a menţionat întrevederea avută cu ocazia vizitei la Vatican, din luna mai a anului trecut.

Premierul şi-a exprimat bucuria pentru călătoria apostolică în România a Sfântului Părinte, aşteptat cu multă căldură şi speranţă de poporul român, şi a subliniat semnificaţia deosebită a vizitei Sanctităţii Sale în contextul exercitării de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului şi a 20 de ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea la Bucureşti.

„În cadrul discuţiilor, prim-ministrul Viorica Dăncilă a evocat nevoia de unitate şi solidaritate resimţită în prezent la nivelul continentului european, arătând că Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene a acţionat pentru a răspunde acestei necesităţi şi pentru consolidarea proiectului european şi întărirea coeziunii între statele membre. De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a subliniat atenţia pe care România o acordă libertăţii religioase şi a menţionat, în acest sens, conferinţa internaţională, organizată la începutul lunii iunie de Guvernul român, consacrată analizării modalităţilor de sprijinire a dialogului ecumenic şi cu organizaţiile religioase, inclusă în programul Preşedinţiei române a Consiliului”, se arată în comunicat.

Nu în ultimul rând, conform sursei citate, a fost discutat subiectul migraţiei, fenomen care preocupă Sfântul Scaun şi pentru care Uniunea Europeană şi statele membre trebuie să găsească răspunsurile cele mai adecvate.

Premierul Viorica Dăncilă i-a dăruit Suveranului Pontif un ceas făcut de un român. Pe cadran este reprezentat Sfântul Francisc de Assisi inspirat dintr-o frescă de a marelui pictor Giotto. Pe cadran sunt implementate trei elemente de natură emoțională: o rocă din Argentina (rodocosit), pentru că Papa Francisc este de origine argentinian, o rocă vulcanică din Etna și o fărâmă de pământ românesc.

Pe spatele ceasului, pe rotorul mecanismului este o bucată de malachit (o rocă albastră ce se presupune că s-a folosit la realizarea „albastrului de voroneț”).

Papa Francisc a primit, de asemenea, o curea din piele de culoare maro, lucrată manual tot de un român, şi Albumul Biserica Romano-Catolica din România: istorie, spiritualitate și patrimoniu, apărut la editura PAIDEIA cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Şi preşedintele Klaus Iohannis i-a făcut un cadou Suvernatului Pontif, la Cotroceni.