Cu ce comision se mulţumeşte echipa gigantului Goldman Sachs la vânzarea Romgaz

Publicat: Duminică, 29 Ianuarie 2012 15:33 // Actualizat: Duminică, 29 Ianuarie 2012 16:00 // Sursa: RTV.net
Autor: Adrian N. Ionescu

Echipa gigantului american Goldman Sachs, care va vinde prin ofertă publică la bursă 15% din Romgaz, s-a mulțumit să liciteze un comision de succes de 1,16% din valoarea tranzacţiei, ca să câștige în fața competitorilor conduși de Citigroup, respespectiv JP Morgan, potrivit Fin.ro.

Foto: ccib.ro

Comisionul este considerat mic faţă de alte vremuri și, dacă, din ofertă, statul va obţine între 250 şi 400 de milioane de euro, aşa cum se estimează, Goldman Sachs va împărţi un câştig net de cheltuieli de cel mult 2 milioane de euro, cu membrii echipei sale (Erste, BCR, Raiffeisen si Intercapital Invest), potrivit Fin.ro.

 

Vremurile sunt grele şi pentru marii bancheri de investitii ai lumii, care acum se vor mulţumi cu ceva peste un milion de de euro, în timp ce altădată “nu se dădeau jos din pat”, dacă nu primeau 2-3 milioane de euro, comentează Fin. ro.

 

“În Slovenia s-a făcut recent o privatizare la un comision de 0,6%, în timp ce ultimele privatizări din Polonia s-au făcut la comisioane sub 1%”, a declarat Dan Weiler, şeful diviziei de corporate finance & investment banking din cadrul BCR.

 

O altă echipă care a concurat pentru „mandatul Romgaz“, Citigroup - Societe Generale – BRD – ING Bank , a cerut un comision de 1,33% , de asemeni sub media de 1,88%, calculată de Bloomberg pentru ofertele publice iniţiale (IPO, care se încheie prin listarea companiei la bursă) derulate în Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

 

Totuşi, echipa condusă de JP Morgan (formată cu UniCredit CAIB, Alpha Bank şi BT Securities) a cerut un comision dublu faţă de ceilalţi competitori.

 

Citeşte mai mult în Fin.ro

 

 

 

 

 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8422
RON
25 May
noapte 9 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H