Cu ce probleme se confruntă cabintetele medicale de la țară în timpul sezonului rece. Un medic de familie din Gorj e nevoit să consulte pacienții la lumina unei veioze

Situație șocantă descrisă de un medic de familie din Gorj. Prin ce trec cei din sistemul sanitar în timpul sezonului rece.

02 nov. 2022, 22:59
Cu ce probleme se confruntă cabintetele medicale de la țară în timpul sezonului rece. Un medic de familie din Gorj e nevoit să consulte pacienții la lumina unei veioze

Mihail Moisescu, medic de familie și președintele Patronatelor Medicilor de Familie din Gorj , spune că e nevoit să consulte pacienții la lumina veiozei, iar atunci când merge la serviciu când este de gardă, folosește o lanternă.

Toate aceste decizii au fost luate de teamă că facturile la energia electrică vor fi foarte scumpe. Chiar dacă facturile nu au venit încă, acesta a decis să reducă consumul, pentru a nu fi luat prin surpindere.

Medicii de familie nu se încadrează în ordonanța pentru plafonarea prețurilor la utilități și sunt obligați să se descurce cu bugetul decontat de Casa de Asigurări de Sănătate.

„Cabinetele medicale nu sunt prinse nicăieri, nici la spitale, nici la mici și mijlocii, nici la concerne atomice, noi nu existăm. Am încercat și eu marea cu degetul, ia să trimit aici la mici și mijlocii, deci mă pot aștepta la un kW de 4 lei, de 1 leu, poate 60 de bani”, a declarat mediul de familie, pentru europafm.ro.

Citește și: Câţi bani câştigă un medic de familie în România. Sumele pe care le primeşte chiar dacă nu are nicio consultaţie

Pentru a putea încălzi centrele de permanență unde face gărzi, medicul spune că au fost cumpărate lemne.

„Ne-am cumpărat lemne la cabinet la alt preț decât le-am cumpărat anul trecut, Vor veni oamenii, îi rog, pentru că nu vrea nimeni să vină să mă ajute, primăria n-are oameni, să vină oameni să spargă lemne”, a mai spus acesta.

Ca medic de familie, acesta este nevoit să meargă la centrele de permanență pe timp de noapte și, pentru că iluminatul public este și el întrerupt, acesta ajunge cu ajutorul lanternei.

„Centrul de permanență, pentru că dacă nici pe ăla nu-l mai iluminezi, nu știu pe unde să iintre, iar în rest trebuie să mergi, să treci, sunt gropi, e pământ de țară și mergi cu lanterna. Acolo avem becuri, ei nu, am renunțat și mergem cu lanterna”, a adăugat medicul.

Mihail Moisescu spune că nu își permite să nu aprindă lumina, pentru că la mijloc este sănătatea pacienților. Însă, atunci când nu există pacienți, medicii vor sta în întuneric atunci când sunt de gardă.

Citește și: Cu cât se vor ieftini facturile la energie, după plafonarea stabilită de guvern

Aproximativ 90% din cabinetele medicilor de familie din românia nu sunt incluse în schema de plafonare a prețului la energie, potrivit Ralucăi Zoițanu, președinta Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

„Cabinetele de medicină de familie, cele organizate ca CMI, cum sunt majoritatea, 90% din cabinte, nu sunt incluse în acea ordonanță de la 1 septembrie privind plafonarea prețului facturilor la energie”, a declarat Zoițanu.

Medicii sunt de părere că facturile vor fi de până la 10 ori mai mari în perioada ce urmează.

„Încă nu știu dacă au venit facturile, nu am auzit colegii plângându-se, dar spuneau, bazându-se pe istoricul de anul trecut, că vor ajunge să plătească și de 10 ori mai mult decât în ceilalți ani, mai ales cei care au centrale pe curent electric”, a mai spus Raluca Zoițanu.