Cu ce vaccin poţi face rapelul dacă prima doză este cu AstraZeneca? Recomandările specialiştilor

Persoanele care au făcut prima doză cu serul produs de AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin pe bază de ARN mesager, fără a fi nevoie de recomandare medicală specială.

29 nov. 2021, 15:35
Cu ce vaccin poţi face rapelul dacă prima doză este cu AstraZeneca? Recomandările specialiştilor

Tot mai mulţi români s-au întrebat cu ce vaccin poţi face rapelul dacă prima doză este cu AstraZeneca. Specialiştii au venit cu o serie de recomandări.

„Persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare! Se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN mesager, la doza a doua, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca și care optează pentru schimbarea vaccinului.

În acest caz nu este nevoie de recomandare medicală specială”, este mesajul publicat de specialişti pe pagina de Facebook Ro Vaccinare.

Medicii au reamintit că nu există contraindicaţii vaccinării persoanelor care au trecut prin COVID, „în aceste situații vaccinarea poate fi inițiată după vindecare”.

Citeşte şi: Ce analize medicale anuale ar trebui să facă fiecare femeie. Ce pot ascunde stresul şi oboseala

Cu ce vaccin poţi face rapelul dacă prima doză este cu AstraZeneca? Care este intervalul recomandat între doze în funcţie de vaccin

„În conformitate cu RCP-ul fiecărui tip de vaccin, intervalul maxim între doza 1 și doza a-2-a este:
-până la 42 de zile pentru vaccinul Moderna;
-până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer BioNTech;
-până la 12 săptămâni pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca).

În situația depășirii intervalelor menționate, nu se va refuza vaccinarea, aceasta se va face prin prezentare directă într-un centru de vaccinare, fără programare prealabilă”, notează sursa citată.

Te mai poţi vaccina dacă ai făcut COVID-19 după prima doză?

„Dacă o persoană dezvoltă infecție cu SARS CoV-2 după administrarea dozei 1 de vaccin împotriva COVID–19 aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei inițiale de vaccinare cu același produs, adică se va administra doar doza a-2-a”, mai spun specialiştii.

De asemenea, vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată inclusiv femeilor gravide, care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor.

„Oricare dintre vaccinurile COVID-19 care dețin autorizație de punere pe piață pot fi administrate gravidelor sau femeilor care alăptează”, au mai precizat medicii.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, rezervat în privința variantei Omicron: ”Nu putem pleca de la această premisă și să lăsăm garda jos. Noi nu am acționat isteric”