Cu ce vreme va debuta luna iulie. Vezi PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Ultima zi a lunii iunie va fi dominată de ploi şi furtuni, care vor fi însoţite de fulgere şi tunere, iar temperatura aerului va coborî uşor faţă de cele normale. Totuşi, luna iulie va începe cu o vreme frumoasă şi caldă, ploile fiind foarte rare.

RomaniaTV.net
29 iun. 2013, 14:05
Cu ce vreme va debuta luna iulie. Vezi PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Duminică, în regiunile sudice şi sud-estice, aria ploilor se extinde treptat. Vorbim despre averse, posibil însoţite de scurte intensificări ale vântului şi descărcări electrice, dar mai ales depre cantităţi de apă ce vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 40…50 l/mp, cantităţi de apă care fac obiectul mesajului de alertă al meteorologilor, valabil de la ora 4 dimineaţă până la 11 noaptea pentru sudul şi sud-estul ţării. În restul teritoriului din când în când mai apare şi soarele, dar înnorările temporare aduc şi ploi locale, îndeosebi la munte. Temperatura aerului va avea valori mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă în majoritatea zonelor, astfel că la amiaza se vor înregistra între 18 grade în sudul plouat încă din zori al  Olteniei şi 25…26 de grade, local, în Moldova şi Crişana.

În Bucureşti, soarele este scump la vedere duminică, norii predomină şi plouă temporar. Vorbim despre averse, posibil însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului şi descărcări electrice. Prin urmare, temperatura maximă, în scădere accentuată faţă de ziua precedentă, se va situa în jurul valorii de 24 de grade.

Luni, vremea se îndreaptă în mare parte din ţară. Doar în primele ore ale în sud-estul ţării, iar după-amiaza în zona de munte apar nori ce lasă averse locale, în rest însă predomina soarele şi ploile lipsesc. Vântul devine însă tot mai alert in Moldova, Bărăgan şi Dobrogea. Prin urmare, la amiază temperaturile pornesc de la 20 de grade în nordul Moldovei şi 27…28 de grade în sud.

Şi în Capitală vremea se îndreaptă luni şi doar la începutul zilei norii trenează şi încă lasă câţiva stropi de ploaie, apoi soarele preia controlul asupra zilei şi ridică mercurul din termometre spre 27…28 de grade Celsius. Totuşi, vântul nu dă semne de agitaţie.

Marţi, vremea va fi frumoasă şi însorită, iar cei câţiva nori rătăciţi ce scutură câte o ploaie slabă şi scurtă preferă zona de munte şi dealurile sudice. Vântul rămâne însă destul de liniştit şi la amiază vor fi temperaturi de la 22 de grade în nordul Moldovei până la 29 de grade în sudul Olteniei.

În Bucureşti va fi vreme frumoasă marţi, cu cer mai mult senin şi vânt slab, astfel că la amiază temperatura aerului va fi de aproximativ 28 de grade.

Miercuri, tot frumoasă rămâne vremea şi doar la munte după-amiază soarele se ascunde după câţiva nori trecători ce lasă izolat ploi slabe, de scurtă durată, specifice anotimpului cald. Vântul nu se înteţeşte şi maximele zilei, în creştere faţă de zilele precedente, sunt potrivite pentru luna lui cuptor, între 24 şi 32 de grade la scara întregii ţări. Iar a doua jumătate a săptămânii promite temperaturi în creştere uşoară în cea mai mare parte a ţării şi o probabilitate pentru ploi mai mare doar în nordul şi în estul teritoriului.

Turiştii aflaţi pe litoral nu au duminică motive de bucurie, umbrelele îi vor apăra doar de ploi, căci sunt meteorologii anunţă puţine şanse pentru vreo rază de soare. Cerul se acoperă de nori tot mai groşi şi temporar, pe tot parcursul zilei, cad averse însoţite şi de descărcări electrice, iar spre seară şi vântul se înteţeşte. Temperaturile maxime, în scădere faţă de ziua precedentă, vor fi de numai 23…24 de grade, aşa ca duminică va fi mai cald în apa mării decât pe plajă, lângă ţărm vor fi 24..25 de grade, ba chiar 28 de grade măsoară apa în zona litoralului Deltei.

Şi la munte în cursul zilei de duminică vor fi înnorări temporare şi local va ploua. Vântul rămâne însă potolit. În aceste condiţii soarele este scump la vedere, dovada şi temperaturile care sunt mai mici decât cele din ziua anterioară şi decât de cele normale pentru această perioadă. Vorbim despre 10 grade la Vârful Toaca, în masivul Ceahlău, 11 la Semenic şi 16 grade la Stâna de Vale, în timp ce la Predeal termometrele mai câştigă un grad, 17 se adună până la amiază.