Cu mască sau fără mască din 15 iunie? Anunţul făcut vineri de premierul Orban

Premierul Ludovic Orban afirmă că, dacă Parlamentul respinge prelingirea stării de alertă, "riscul unui nou val epidemic este foarte mare”, întrucât, în acest caz, autorităţile nu vor avea pârghiile legale pentru a asigura respectarea regulilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

RomaniaTV.net
12 iun. 2020, 10:48
Cu mască sau fără mască din 15 iunie? Anunţul făcut vineri de premierul Orban

Românii trebuie să poarte măști de protecție chiar dacă OMS a anunțat că bolnavii de asimptomatici de coronavirus nu sunt contagioși. Premierul Ludovic Orban a subliniat, vineri, că măştile de protecţie sanitară trebuie purtate, în mod obligatoriu, în spaţii închise precum mijloacele de transport în comun sau magazine, precizând că persoanele care nu respectă această regulă pot fi amendate, conform Agerpres.

„Cum să nu, măştile trebuie purtate, în mod obligatoriu, în spaţii închise. (…) E obligatorie purtarea măştii în spaţii închise, iar dacă cineva nu poartă mască în mijlocul de transport în comun sau în magazin nu poartă mască poate fi amendat”, a declarat Orban, la Oradea, întrebat de presă dacă se plătesc în continuare amenzi pentru nepurtarea măştilor de protecţie sanitară.

STARE DE ALERTĂ prelungită din 15 iunie. Câţi prieteni pot sta la o masă pe terasă. DOCUMENT cu măsurile integrale

Premierul a participat, alături de ministrul Transporturilor, la semnarea Contractului de proiectare şi execuţie pentru finalizarea Autostrăzii Braşov – Tg. Mureş – Cluj – Oradea, Secţiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borş, aferentă: Lot 2 – Subsecţiunea 3C2: Chiribiş – Biharia, km 30+550 – km 59+100.

Orban a precizat că solicitarea privind prelungirea stării de alertă este făcută în urma deciziilor luate de către specialişti şi că această stare permite autorităţilor „să impună un set de reguli care nu au alt obiectiv decât protejarea sănătăţii oamenilor”.
 
„Din punctul de vedere al Guvernului, prelungirea stării de alertă este o necesitate, este indispensabilă pentru a putea asigura respectarea măsurilor, altfel nu vom avea pârghii. Dacă Parlamentul respinge starea de alertă, riscul unui nou val epidemic este foarte mare pentru că autorităţile vor fi lipsite de instrumente, de pârghiile legale, constituţionale de care au nevoie pentru a putea asigura respectarea regulilor”, a mai afirmat primul ministru.