Guvernul Dăncilă, cu trei zile înaintea alegerilor. Centre rezidenţiale de 4 stele pentru bătrâni şi câte o ambulanţă în fiecare comună

Guvernul PSD-ALDE condus de Viorica Dăncilă discută, în ultima ședință de Guvern înaintea alegerilor europarlamentare de duminică, două scheme de ajutor: construirea de reședințe private pentru bătrâni și dotarea fiecărei localități din România cu câte o ambulanță.

RomaniaTV.net
23 mai 2019, 10:44
Guvernul Dăncilă, cu trei zile înaintea alegerilor. Centre rezidenţiale de 4 stele pentru bătrâni şi câte o ambulanţă în fiecare comună

Guvernul PSD-ALDE condus de Viorica Dăncilă discută, în ultima ședință de Guvern înaintea alegerilor europarlamentare de duminică, două scheme de ajutor: construirea de reședințe private pentru bătrâni și dotarea fiecărei localități din România cu câte o ambulanță, scrie stiripesurse.ro.

Citeşte şi O moldoveancă supărată a răbufnit la adresa Vioricăi Dăncilă: Dacă intru fac criză de nervi acolo şi-mi bag mâna în părul ei VIDEO

Executivul va aproba un memorandum pentru instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru construcţia de centre private rezidențiale, la standarde de 4 stele, pentru persoane vârstnice denumită Programul „Ana Aslan – gROwth, rezidenţe pentru vârstnici”.

Centrele rezidențiale trebuie să asigure următoarele condiții de locuit:

spațiu de cazare de 25 mp/persoană

maxim un etaj, dacă nu au lift pentru a uşura deplasarea locatarilor şi a personalului medical şi de asistentă

se va asigura un spaţiu suficient pentru personalul medical, inclusiv cu minim de dotare cu echipament medical

se vor asigura spaţii de recreere proprii sau pe o rază de cel mult 250 m de la rezidenţă

prestările de servicii accesibile persoanelor vârstnice, cu titlul gratuit sau contra cost vor fi detaliate în schema de ajutor de stat/de minimis, acestea fiind echivalente cu standardele hotelurilor de 4 stele.

asigurarea hranei se va face în capacităţi de servire cu circuit deschis pe bază de meniuri prestabilite şi aprobate anual de Comisia Națională de Strategie și Prognoză

Schema de ajutor de minimis are caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire în raport cu reglementările europene. Bugetul estimat al măsurii pentru perioada 2019-2020 este de 4 mld. lei, din care 2 mld. lei în anul 2019, sume incluse în bugetul pe anul 2019 sub formă de credite de angajament.

Guvernul mai discută un memorandum pentru instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru Programul „O comună – o ambulanţă”

Schema de ajutor de minimis are în vedere finanţarea achiziţionării de către medicii de familie de ambulanţe pentru urgenţă, dotarea acestora şi acoperirea cheltuielilor de personal şi curente cu acestea, pe cel puţin un an de zile.

Programul are ca obiectiv ca la finalul implementării acestei scheme de ajutor de minimis toate localităţile să dispună de cel puţin o ambulanţă care să asigure serviciul medical de urgenţă

Finanţarea din această schemă de ajutor se face sub forma unei scheme de ajutor de minimis, respectiv granturi, până la maxim 200.000 euro, pentru cheltuielile ce vizează atingerea obiectivului de asigurare în fiecare localitate, îndeosebi rurală, a cel puţin unei ambulanţe dotate corespunzător

Viorica Dăncilă a afirmat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că medicii de familie vor primi finanţarea să achiziţioneze şi să doteze o ambulanţă pentru urgenţe.

„Este vorba despre o schemă de ajutor de până la 200.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Banii pot fi folosiţi atât pentru achiziţia şi dotarea ambulanţelor, cât şi pentru cheltuieli de întreţinere, plata salariilor şi pentru dotarea cabinetelor medicale. Programul se va aplica în perioada 2019-2020 şi va avea un buget total de 2,5 miliarde de lei. Pentru a veni în sprijinul asistenţei medicale comunitare adoptăm astăzi reglementări detaliate privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea acestei activităţi. Este important să asigurăm furnizarea acestor servicii în mod integrat cu cele de asistenţă socială şi prevenire a abandonului şcolar. Astfel, oferim acces la servicii sociale unui număr mare de persoane vulnerabile din comunităţile rurale sărace. În plus, România va putea beneficia de oportunităţile de finanţare din fonduri europene, în valoare de 355 milioane de euro”, a spus Dăncilă.

Ea a anunţat şi iniţierea unui program de rezidenţă pentru persoanele în vârstă.

„Un alt program pe care îl demarăm astăzi este Ana Aslan – rezidenţă pentru vârstnici, prin care asigurăm îngrijire şi sprijin părinţilor şi bunicilor noştri. Aprobăm în acest sens un memorandum prin care susţinem construirea, înfiinţarea şi amenajarea centrelor rezidenţiale pentru persoane vârstnice, prin alocarea unei sume de până la 500.000 de euro pentru fiecare investitor sau organizaţie neguvernamentală care doreşte să aplice la acest program. Programul se va derula până în anul 2020 şi va avea asigurată o finanţare de 4 miliarde de lei credite de angajament”, a explicat Dăncilă.

Schema de ajutor de minimisare caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire până în anul 2022 în funcţie de validitatea Regulamentului Comisiei Europene în ceea ce priveşte schemele de minimis.

Bugetul estimat al măsurii pentru întreaga perioadă este de 2,5 miliarde lei

Costurile eligibile pentru acordarea ajutorului Categoriile de cheltuieli eligibile sunt: a) achiziţia de ambulanţe şi dotarea acestora cu echipamentul medical necesar; b) cheltuielile cu carburanţi şi întreţinerea acestora; c) cheltuielile de personal (conducător auto şi personal medical); d) cheltuieli pentru dotarea cabinetelor medicale. Aceste cheltuieli sunt cheltuieli eligibile, dacă se efectuează în mod cumulativ, respectiv în legatură cu achiziţia de ambulanţe.