Culorile anului 2023. Ce se poartă în materie de design interior

Culorile anului 2023. Design-ul interior este de obicei realizat în funcţie de caracterul personal, emoţiile trăite sau starea noastră predominantă. Pentru ca locuinţa să fie rafinată, trebuie să dezvăluim o imagine complexă a individualității noastre.

02 oct. 2022, 18:58
Culorile anului 2023. Ce se poartă în materie de design interior
Ce se poartă în materie de design interior

Culorile anului 2023. Pentru că ne apropiem de finalul anului, ne interesează ce nuanţe sunt în trend anul ce vine din punctul de vedere al paletei cromatice. Culoare predominată este griul, însă, de această dată, combinat cu nuanteţele de bej, dar şi accente de negru.

Citeşte şi: Maria „Rusia” Hohan. Designerul vedetelor, Maria Lucia Hohan, vinde rochii și bijuterii la Moscova. O româncă face avere de pe urma războiului!

Culorile anului 2023

Grej-ul – combinația dintre gri și bej – permite suprapunerea elementelor de decor în nuanțe de pământ, creând armonia perfectă cu lemnul natural, auriul și albul murdar.

Paleta de culori întunecate este și ea din ce în ce mai prezentă în amenajările interioare contemporane pentru că vine cu sentimentul de bogăție și securitate. Albastrul, verdele sau vișiniul sunt culori preferate și pentru efectul de calm, care permite adaosul de elemente vibrante cum ar fi ramele aurii sau corpurile de iluminat în stil baroc.

Kaki-ul reprezintă o tendință cromatică relativ nouă, dar de mare succes. De regulă, acesta promovează o paletă caldă de pasteluri, în combinație cu teracotta, roz-somon și/sau lavandă.

O nuanță mai luminoasă de kaki, în combinație cu tonuri încântătoare de gri și bej, verdele-oliv conferă energie luminoasă, rămânând o culoare liniștitoare, care potențează concentrarea. Din acest motiv, olive-ul se numără printre culorile preferate pentru spații dedicate studiului.

În paleta de verde, remarcăm și tendința pentru alte două nuanțe: verdele-pădure și verdele-smarald. Ambele sunt alese pentru senzația de profunzime și prospețime. Se combină excelent cu accente de ruginiu, auriu sau bronz.

O altă culoare care rămâne în top pe paleta cromatică pentru interioarele 2023 este albastrul – cu toate variațiile lui de la cel deschis-prăfuit la turquoise, cobalt și marin. Pentru că este opțiunea numărul unu a designerilor consacrați, albastrul poate fi numită culoarea anului în amenajări interioare. Este aplicată pe pereți, sau se regăsește în preferințele de tapițerie pentru paturi, canapele și draperii, pentru a aduce serenitate și sentimentul de confort desăvârșit. Albastrul este și fundalul ideal pentru a evidenția elemente de decor din ceramică, porțelan sau lemn, potrivit Realitatea.net.

Culorile neutre, clasice, rămân și ele opțiuni sigure pentru crearea de spații primitoare, în care piesele de mobilier și decorațiunile ocupă primul plan.

Galbenul luminos, rozul delicat sau verdele-mentă asigură crearea unui cadru blând care scoate în evidență decorațiunile cu personalitate: împletituri, texturi, textile colorate sau piese de mobilier elaborate.