Cum a acționat Nicolae Ceaușescu după tragedia nucleară de la Cernobîl. Apelul de urgență făcut către SUA, târziu în noapte!

Noi detalii ies la iveală despre modul în care statul a gestionat România după accidentul nuclear de la Cernobîl. Raportul confidențial a fost desecretizat de CIA.

16 apr. 2022, 18:06
Cum a acționat Nicolae Ceaușescu după tragedia nucleară de la Cernobîl. Apelul de urgență făcut către SUA, târziu în noapte!

Cum a acționat Nicolae Ceaușescu după tragedia nucleară de la Cernobîl. Dispozițiile au fost redactate de un angajat al Ambasadei SUA la București și este adresat secretariatului de stat de la Washington.

Cum a acționat Nicolae Ceaușescu după tragedia nucleară de la Cernobîl

S-a aflat acum că Bucureștiul a făcut un apel urgent către guvernul american, în dorința de beneficia de expertiza unor specialiști care să implementeze măsuri de protejare a populației expuse la radiațiile nucleare, după accidentul nuclear de la Cernobîl (26 aprilie 1986), notează fanatik.ro.

„Ministrul de externe Văduva a solicitat o întâlnire urgentă pentru data de 1 mai, în absența ambasadorului care se află într-o vacanță, în România. Ioan Ursu, prim-vicepreședintele Consiliului Național pentru Știință și Tehnologie a condus întâlnirea împreună cu ministrul de externe. Marin Ivașcu, vicepreședintele Comitetului de Stat pentru Energie Nucleară, s-a alăturat discuției, ceva mai târziu. Răceanu (MFA) a fost, de asemenea, prezent. Ursu a anunțat că ambasada a fost informată despre nivelul radiațiilor din 30 aprilie și și-a exprimat aprecierea pentru interesul nostru.

Președintele Ceaușescu a condus o întâlnire pentru a lua la cunoștință rezultatele, la care Ursu a participat în calitatea sa oficială dar și ca fizician. Conducerea a decis înființarea unui grup de partid/stat, condus de academiciana Elena Ceaușescu, pentru implementarea măsurilor necesare pentru protejarea populației.

Conducerea statului a pus la dispoziția Statelor Unite, în deplină încredere, ”cheia” de măsurare a nivelului de radiații către Statele Unite, și a solicitat asistență din partea specialiștilor noștri, care să evalueze situația în România.

Se pare că ”Gor” nu a fost informat deloc de către sovietici, și nu credem că URSS va fi în situația de a oferi expertiză. Avem o oportunitate unică de avea o contribuție umanitară și științifică ce va fi apreciată la cel mai înalt nivel. Informațiile oferite de partea română ar fi foarte valoroase și pentru noi. În acest timp, ar trebui să respectăm dorința lui ”Gor” (Gorbaciov) de a nu stârni panică și nu-i ofensa pe sovietici – ne putem aștepta la un impact pozitiv a nivelul percepției românilor obișnuiți, odată ce vor afla că Statele Unite au oferit un ajutor prompt”, se arată în referat, conform Fanatik.

Citește și: EXCLUSIV Nepoata lui Nicolae Ceauşescu, noi dezvăluiri din scrisoarea de adio lăsată de tatăl său, Marin Ceauşescu, fratele dictatorului: „Tata s-a spânzurat în costum alb, cu papion”