Cum a ajuns Alexandru Arşinel să primească indemnizaţie de revoluţionar: „Vreau să se știe că nu am stat acasă”

Scandalul privind decizia primarului general Nicuşor Dan de a nu mai prelungi mandatul de director artistic al Teatrului ”Constantin Tănase” din București a readus în atenţia publicului veniturile actorului şi faptul că el primeşte indemnizaţie de revoluţionar.

04 feb. 2022, 13:49
Cum a ajuns Alexandru Arşinel să primească indemnizaţie de revoluţionar: „Vreau să se știe că nu am stat acasă”

Primarul general Nicuşor Dan a anunţat, marţi, că nu i-a mai prelungit lui Alexandru Arşinel mandatul de director artistic al Teatrului „Constantin Tănase” în urma informaţiilor „primite din teatru asupra activităţii sale”.  Nicuşor Dan a afirmat, însă, că Alexandru Arşinel va colabora în continuare cu instituţia de cultură.

Decizia lui Nicuşor Dan a fost criticată de fostul primar al Capitalei Gabriela Firea, care a spus că este „o imensă nedreptate”.

„Nu poţi să-l arunci precum o măsea stricată din teatrul unde a jucat şi a creat aproape 60 de ani. Ce a făcut primarul general Nicuşor Dan cu Alexandru Arşinel este o dezonoare pe care nimeni nu o înţelege”, a susţinut Gabriela Firea.

Acest scandal a readus în atenţia publicului veniturile actorului Alexandru Arşinel, care nu sunt deloc mici. Potrivit ultimei declaraţii de avere depuse în vara anului trecut, Alexandru Arșinel avea, pe lângă salariul pentru funcţia de director adj al Teatrului „Constantin Tănase”, venituri din activitatea de actor, pensie, pensie de handicap gradul 2, indemnizație de revoluționar și indemnizație de merit de la ministerul Culturii.

Pentru funcţia de director adjunct al Teatrului „Constantin Tănase”, Arşinel a declarat că a primit 79.366 lei într-un an.

Tot din declaraţia de avere aflăm că actorul avea în conturi la data depunerii declarației de avere circa 1,2 milioane de lei și a declarat un împrumut către fiul său de 100.000 de euro și un alt împrumut de 160.000 de lei către o firmă.

declaratie avere Alexandru Arsinel

Citeşte şi: Alexandru Arşinel a refuzat internarea. Actorul a plecat din spital în toiul nopţii. Reacţia medicilor de la Spitalul Universitar

Cum a ajuns Alexandru Arşinel să primească indemnizaţie de revoluţionar: „Vreau să se știe că nu am stat acasă”

Scandalul privind decizia de neprelungirea a contractului la Teatrul Constantin Tănase a readus în atenţia presei şi a publicului indemnizaţia de revoluţionar pe care o primeşte actorul Alexandru Arşinel, conform unei decizii din 2015.

Guvernul Boc a hotărât, în 2012, să suspende drepturile băneşti încasate de marea masă a revoluţionarilor (aşa-numiţii „luptători remarcaţi“) şi să le păstreze doar pe ale celor care fuseseră răniţi sau aveau rude de gradul I decedate în timpul Revoluţiei.

Doar că în decembrie 2014, Guvernul Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă care prevede reluarea indemnizaţiilor şi pentru restul revoluţionarilor, cu condiţia ca aceştia să fie verificaţi de o comisie şi să se stabilească dacă au avut o contribuţie determinantă în victoria Revoluţiei.

Astfel că mii de români au solicitat în 2015 certificate de revoluționari, iar printre cei care au primit titlul de ”luptători cu rol determinant” s-a aflat și Alexandru Arșinel.

Decizia a fost contestată, Comisia Parlamenatară a Revoluţionarilor din Decembrie a considerat-o neîntemeiată, potrivit Adevarul.

Alexandru Arşinel se declara atunci indignat de această situaţie.

E treaba lor dacă m-au contestat, sunt oameni şi oameni. Eu am fost primul care am vorbit din balconul de la Radio. Dosarul meu demonstrează că nu am văzut Revoluţia la televizor şi că am fost în focul evenimentelor. Nu eu am cerut certificat, cei de la asociaţie mi-au propus să trimită dosarul mai departe şi am zis: da, domnule, vreau să se ştie că nu am stat acasă“, a declarat atunci Alexandru Arşinel.

Varianta sa este contrazisă de secretarul de stat al revoluţionarilor, care spune că cererile s-au depus în nume personal, fără nicio implicare a asociaţiilor.

Tot atunci jurnaliștii l-au întrebat de ce a cerut titlul de ”luptător cu rol determinant”, iar Alexandru Arşinel a spus: „Contează şi banii, cum să nu conteze dacă eu ies la pensie? Orice ban contează. Dacă Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor nu mi-a adus nimic, măcar aşa să fiu răsplătit”.