Cum a ajuns mare savant Elena Ceauşescu

Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc (75 de ani), a povestit pentru adevarul.ro cum a ajuns Elena Ceauşescu savant de renume mondial şi cum s-a tricat treaba în cercetarea românească de când aceasta a "intrat în ecuaţie".

RomaniaTV.net
20 apr. 2012, 07:14
Cum a ajuns mare savant Elena Ceauşescu

Chimist şi autor recunoscut internaţional, Ionel Haiduc a relatat jurnaliştilor de la Adevărul cât de „simplu” a devenit Elena Ceauşescu mare savant.

„A ajuns director al Institutului Central de Chimie. A făcut facultatea la seral şi doctoratul în condiţii dubioase. Când a fost publicată teza ei de doctorat mi s-a părut foarte ciudat un lucru. Era citată folosirea unui aparat de rezonanţă magnetică nucleară pentru studiul materialelor, despre care eu ştiam că nu există în ţară. Avusesem şi eu nevoie de aşa ceva şi a trebuit să mă mulţumesc cu un aparat amărât, ceh, cu performanţe minimale. Un prieten din Bucureşti mi-a spus că teza a fost făcută la ruşi, la Moscova, sub forma unui contract, plătit de partea română, de Institutul Central de Chimie. Rezultatul experimentului a fost primit de institutul nostru şi prezentat de ea, în nume propriu, ca teză de doctorat”, a povestit academicianul.

El a mai spus că, în România, „s-a stricat treaba cu cercetarea din clipa în care în ecuaţie a intrat Elena Ceauşescu”.

„Era promovată ca mare savant. Şi a avut şi efecte. Vă dau exemplu: când mi-a apărut cartea în limba engleză, nişte prieteni mă sfătuiau să mă duc cu volumul la ea, cu dedicaţie eventual, ca să afle de mine. Am refuzat, pentru că, în viziunea mea, se puteau întâmpla două lucruri: să-i placă acea carte şi să zică „îl iau pe băiatul ăsta să lucreze pentru mine”, moment în care cariera ta academică era terminată, sau să o înfurii şi să mă trezesc ataşat cultural în Africa Centrală. Aşa că am preferat să nu fac vâlvă în jurul acestei cărţi”, a declarat Ionel Haiduc.