Cum a fost terorizat Liviu Dragnea la închisoare: „Am fost calm până în prima noapte”. Ce spune despre sinucidere (VIDEO)

Detenția a fost un capitol extrem de dificil în viața lui Liviu Dragnea. Celebrul politician a povestit în cel mai recent interviu cum a fost perioada despre care s-a spus în repetate rânduri că a fost abuzat fizic și psihic.
Filip Stan
02 mai 2023, 11:33
Cum a fost terorizat Liviu Dragnea la închisoare: „Am fost calm până în prima noapte

Cele mai traumatizante momente pentru Liviu Dragnea au fost primele două zile de detenție, dar și cele nouă luni în care i s-a interzis, în mod nejustificat spune el, să muncească.

„Eu, când primesc vești d-astea foarte rele, foarte grele, nu mă panichez. Sunt calm. Este automat, subconștientă asta. Am fost așa până când am ajuns în celulă. Prima și a doua noapte au fost cele mai rele. Primele două zile și primele două nopți… (…) 

Nu (n.r. – nu s-ar fi sinucis). Le-aș fi făcut atât de mult rău copiilor mei, încât acesta e motivul pentru care nici nu m-am gândit la așa ceva, nici vorbă! Primele zile acolo (n.r. – la închisoare) sunt îngrozitoare. Indiferent ce ai fost… Faptul că ți se ia soarele, faptul că vezi gratii, zăbrele, îți dă un sentiment îngrozitor.

Povestea cineva că într-o țară – nu știu dacă adevărat, pe procurori și pe judecători, în timpul facultății sau stagiaturii, îi trimit o lună-două prin penitenciare să vadă cum e, să se gândească de zece ori înainte să ia libertatea cuiva. 

Ce e foarte rău în penitenciarele din România și societatea consideră că nu e necesar să se vorbească despre asta e în special atitudinea ANP-ului (Administrația Națională a Penitenciarelor). Se uită un lucru esențial: într-o decizie de condamnare la închisoare se vorbește despre luarea libertății pentru o anumită perioadă, nu scrie condamnare la moarte, la boală sau la umilință, nici la nebunie, la sclavagism. Eu am simțit mai puțin astea, pentru că pe lângă mine treceau ușor. Am văzut foarte mulți oameni chinuiți și umiliți, pentru că celor din conducerea de acolo le era frică să aplice legea. SRI-ul e băgat în toate penitenciarele, total”, povestit Liviu Dragnea, pentru theXclusive.

Liviu Dragnea: „La pușcărie e o Românie la scară mai mică. E o mare liniște acolo, nesănătoasă. Acum, România e o închisoare mai mare”

 

În opinia lui Liviu Dragnea, legile sunt mult prea dure în România și prost aplicate.

„Creierul începe să metabolizeze vestea să se adapteze la un alt tip de viață, un chin, ceva. Mă gândeam când vedeam ce e pe afară și bănuiam ce e pe la televizor, când vor începe cei care înjură, urlă și se bucură că am fost condamnat, când vor începe să regrete. Când vor începe să simtă diferența dintre nivelul de trai de atunci, din momentele alea și cele de la un moment dat (…)

E o mare liniște. O mare liniște acolo, nesănătoasă. O Românie la scară mai mică. Acum, România e o închisoare mai mare. Acolo, la scara mai mică, toate categoriile sociale sunt puse acolo. Oameni vinovați, oameni nevinovați, ca-n orice sistem din lume, oameni cu pedepse exagerate. A venit un om cu 22 de ani de închisoare, pentru furtul din portbagaje de la mașini. Mi se pare cam mult, zic și eu… Sau poate că nu mai e nevoie să facem asta. Nu eu, celor care le place să urască – condamnare la moarte. Ai trecut pe roșu, la moarte! Nu ai dat prioritate pe trecerea de pietoni, te împușc în cap! (…)”, a povestit Liviu Dragnea, în interviul citat.

 

Cum a petrecut Liviu Dragnea timpul în spatele gratiilor. S-a întâlnit cu ultrașii din #REZIST

 

Cât timp a fost la închisoare, Dragnea și-a umplut timpul cu filme și Sudoku. Nu a urmărit deloc buletine de știri. În plus, el a avut surpriza de a da nas în nas cu contestatarii săi din mișcarea #REZIST.

„Noi spunem că vrem să ne inspirăm din Occident. Și luăm din Occident doar ceea ce ne convine. De ce? Pentru ca sistemul să poată să-i terorizeze în continuare pe români. Și ajunge mai devreme sau mai târziu la fiecare. Am întâlnit la Rahova mega-haștagiști, mega-înrăiți erau până să intre acolo. Își smulgeau părul din cap pentru cât de proști au fost, cât de mințiți s-au lăsat. 

Primele ore la închisoare sunt nebune, nu înțelegi… Reprezintă, în opinia mea, lupta creierului de a se adapta și a înțelege, ce s-a întâmplat. Încearcă să te facă să înțelegi cum să trăiești acolo. 

E urât. Paturi suprapuse, camere înguste, cu o ușă cu gratii. După ușa cu gratii, o ușă metalică. Gratii la fereastră. Noapte e mai rău, pentru că ziua mai auzi o vorbă, mai ai șansa câteodată să vezi câte o rază de soare. Noaptea nu mai auzi nimic. Mai auzi niște urlete, niște gemete, niște plânsete, ceva… Eu nu m-am considerat niciodată un om slab și am depășit astea. Dar sunt momente în care mai cazi în melancolie – mai vezi, mai auzi ceva, îți mai aduci aminte de ceva. Eu cât am stat acolo, nu m-am uitat la nicio televiziune de știri. Doar la filme. Erau niște canale de filme care se reluau de mai multe ori într-o zi. Și Sudoku! M-a ajutat foarte mult să depășesc… Nici la radio nu ascultam altceva în afară de Radio Romantica. Să nu mai aud știrile, care însemnau minciuni”, a comentat Dragnea.

 

Liviu Dragnea, interzis la muncă: „Eu nu excludeam varianta să nu mai ies vreodată din închisoare”

 

O lovitură deosebit de puternică pentru Liviu Dragnea a fost încasată în momentul în care i s-a interzis să mai iasă în aer liber, la muncă, a povestit fostul șef PSD cu lacrimi în ochi.

„Da (n.r. – a fost aproape să clacheze), atunci când m-au pus la izolare, când mi-au interzis să mai ies la muncă. Nouă luni de zile, să nu mai mergi la muncă, e foarte greu. Mersul la muncă însemna că ieși din celulă, că mergi, vezi soarele deasupra și te duci la punctul de lucru – la garaj sau spălătorie. 

Nouă luni a fost greu. Am depășit, dar greu

(…) Planul nu era să mai ies de acolo. Mie mi s-a spus din mai multe părți, când eram acolo – se vedea de ce judecătorii care trebuiau să judece eliberarea condiționată – că trebuiau să mă lungească până la 3 ani și 6 luni și în perioada asta, într-un dosar, să-mi mai dea și să mor acolo.

S-a întâmplat ca un judecător curajos, din Giurgiu, n-a putut fi influențat și am fost eliberat.

Eu nu excludeam varianta să nu mai ies vreodată”, a mai dezvăluit fostul președinte al PSD.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!