Cum a încercat Miron Cozma să bage spaima în Nicolae Ceaușescu: „Ne-au murit atunci mulți oameni”

Miron Cozma, șeful minerilor din timpul regimurilor „Ceaușescu" și „Iliescu", susține că niciodată nu a avut frică de vreun lider politic sau pușcăriaș. La un moment dat, Miron Cozma a vrut să bage spaima în dictatorul Ceaușescu, a povestit fostul ortac.

09 mai 2023, 18:40
Cum a încercat Miron Cozma să bage spaima în Nicolae Ceaușescu: „Ne-au murit atunci mulți oameni”

Miron Cozma a fost în repetate rânduri în conflict cu „sistemul”. Într-un interviu oferit de curând, fostul miner a povestit întâmplările.

„A venit toată Valea Jiului și l-am arestat pe primul secretar, și pe ministrul minelor, Constantin Băbălău și pe primul ministru, Ilie Verdeț. I-am băgat la 550 de metri sub pământ, să vadă și ei cum e mina.

Bineînțeles că s-a aflat. La un moment dat am văzut că nu e nici un semn de la Ceaușescu, adevărul e că eu atunci nu m-am expus. L-am adus pe unul, Constantin Dobre, care e acum în Anglia, nu are curaj să se întoarcă pentru că am zis că-l împușc. El a condus atunci evenimentele și ne-a trădat lui Ceaușescu.

Ne-au murit atunci mulți oameni. Eu am fost arestat, bătut cu bestialitate, dar Dumnezeu mă iubește. L-am luat pe Ilie Verdeț să vorbească cu Ceaușescu la telefon. Eu dirijam din umbră. Și la telefon, ce crezi că zice Verdeț? Nu să trăiți, tovarășe președinte, cu ambrozie. Am crezut că și-a pierdut mințile, nu m-am gândit că e un cod al lor.

 

Nicolae Ceaușescu, față în față cu Miron Cozma: „A avut un curaj teribil”

 

A doua zi, a venit Ceaușescu. Mi-am luat ortacii, vreo 2000 și am făcut un culoar prin care urma să treacă el. Urma să intre pe poarta 2. Am vorbit cu oamenii și aveam un țigan, Laleaua Neagră îi spuneam, super tare omul. L-am trimis la Dobre să-i spună să-l aplaudăm pe domnul președinte.

Dobre zicea că-s nebun. Cum credeți că l-am aplaudat? Dând cu mâinile pe salopetele pline de praf de piatră și de praf de cărbune. S-a făcut un nor alb-negru și a dispărut Ceaușescu. Ăsta era semnalul, cum se face praf, cum să-l ia oamenii. (…) Ceaușescu a avut un curaj teribil, chiar și pe mine m-a prostit cu ce a spus la microfon.

S-a dus cu Dobre la București, nouă ne-a venit informația că Dobre a murit și el făcea academia Ștefan Gheorghiu cu Măgureanu”, a povestit Miron Cozma.