Cum a reacționat un elev cu media 4, după ce a aflat că primește bursă de merit. „Cui nu-i trebuie atâția bani?”

Bursele de merit continuă să nască dispute aprinse și asta pentru că în acest an foarte mulți elevi sub media cinci vor primi lunar în cont suma de 450 de lei, asta în timp ce colegii lor cu rezultate de peste 9.50 nu s-au încadrat.

14 nov. 2023, 09:18
Cum a reacționat un elev cu media 4, după ce a aflat că primește bursă de merit. „Cui nu-i trebuie atâția bani?”
Cum a reacționat un elev cu media 4, după ce a aflat că primește bursă de merit.

Cum a reacționat un elev cu media 4, după ce a aflat că primește bursă de merit. Consiliul pentru Combaterea Discriminării a anunțat că ia în calcul să amendeze Ministerul Educației din cauza burselor de merit acordate fără noimă.

Citește și Crește bursa de merit în anul școlar 2023 – 2024 pentru această categorie de elevi. Câți bani vor primi școlarii

Cum a reacționat un elev cu media 4, după ce a aflat că primește bursă de merit

Reprezentanții instituției au dezvăluit că în ultima lună au primit sute de plângeri de la profesori și părinți nemulțumiți că zeci de mii de elevi cu rezultate aproape de 9,50 nu s-au încadrat pentru bursă, în timp ce colegii lor cu medii sub 5 vor avea de marți în cont, lunar, suma de450 de lei.

Un elev de la liceul din Brănești care anul trecut nu a reușit să obțină nici măcar media cinci este printre cei care vor primi bursă de merit.

Vestea că lunar îi va intra în cont suma de 450 de lei l-a bucurat enorm pe tânărul căruia se pare că nu prea îi place cartea.

„Așa, deodată, am aflat că mă încadrez la această bursă, cu 4 și ceva. Am intrat aproape de limită, pentru că n-am mai învățat. Cui nu-i trebuie atâția bani?”, a declarat elevul, potrivit protv.ro. 

Colega lui așteaptă și ea bursa de merit, însă față de el, aceasta are media 10.

E „Eu am luptat pentru bursă de ceva timp, pentru că sunt bani pe care îi pun deoparte pentru facultate”, a declarat eleva.

Pentru a combate aceste inechități, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării pregătește o decizie, în urma numeroaselor plângeri pe care instituția pe care o reprezintă le-a primit în ultima vreme.

„Sunt anumite probleme. Acest sistem de acordare a burselor trebuie să fie unitar, după un sistem de notare și nu procentual”, a declarat Csaba Asztalos, președintele C.N.C.D..

Tot pe tema burselor școlare se judecă deja în instanță Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu Ministerul Educației, după ce anul trecut Consiliul a amendat Ministerul cu 10.000 de lei, pentru că i-ar fi nedreptățit pe elevii navetiști.

Pentru a clarifica această situație ministrul Ligia Deca a anunțat trei variante de lucru și anume: instituirea unui prag minim pentru bursa de merit, revenirea la departajarea între bursa de merit și cea de studiu și apariția unui numit tip de bursă „de progres școlar”.

Directorii școlilor de meserii și ai liceelor tehnice nu vor anularea burselor de merit pentru elevii cu note mici și susțin ultima variantă.

Anul acesta aproape 9.000 de elevi cu medii sub 5 primesc burse de merit. 200 dintre ei au medii sub 2. Cei mai mulți sunt din categoria celor care acum sunt în clasa a IX-a și primesc bursele pe baza mediei de la evaluare și intră în procentul de 30% din clasă indiferent de notă.

„Pare utopic să vorbim de merit la media 3. Poate că ar fi trebuit să fie bursă de stimulare sau pentru orice altceva, dar nu de merit”, a declarat directorul unei instituții de învățământ.

Citește și Burse 2023: Peste 450.000 de elevi iau bursă de merit chiar dacă mulţi au medii de corigenţă